Hrana i piće

Kako napraviti indijsku pogaču – chapatti?

kako-napraviti-chapatti

Ovo ste ime sigurno barem jednom čuli i zvučalo vam je egzotično. Stoga što je to chapatti?

Ovo ste ime sigurno barem jednom čuli i zvučalo vam je egzotično. Stoga što je to chapatti?

Chapatti je pogača od integralnog brašna vrlo popularna na indijskom subkontinentu no svojih inačica ima u gotovo svim zemljama jugoistočne Azije. Jednostavnost okusa i pripreme definitivno osvaja kao i raznolikost upotrebe. Možete ih pripremati umjesto svima nam poznatih palačinki, što hoće reći da se odlično slaže sa svim vrstama slatkih namaza, umaka ili voća. Također se slaže i sa slanim namazima, umacima poput indijskih chutneya ili raznovrsnim jelima od riže.

Stoga krenimo u pripremu 🙂

Sastojci za 10 chapatti pogačica:
• 2 šalice brašna ( integralnog ili običnog glatkog brašna)
• ½ šalica mlake vode ( dodajte više vode ako vam je potrebno)
• žličica ulja
• žličica soli

U zdjeli ( može i mikser s nastavkom za izradu tijesta) pomiješati brašno, sol, ulje i uz postupno dodavanje vode zamijesiti glatko tijesto, ako je potrebno dodajte još vode.

Tijesto neka odstoji u hladnjaku zamotano u plastičnu foliju ( kako biste izbjegli nastajanje korice) 20 – 30 minuta. Kratko premijesiti rukama te napraviti oblik “kobasice”, zatim rezati na jednake dijelove ( otprilike debljine 3 prsta).

U Indiji ne pobrašnjuju podlogu za razvlačenje tijesta nego kuglicu uvaljaju u brašno te zatim razvlače na otprilike 0,5cm debljine. Razvaljanu pogačicu bacite na teflonsku tavu bez masnoće koju ste prethodno dobro zagrijali. Peći dok ne poprimi smeđe mrljice, otprilike 1-2min.

Svaku stranu premazati sa ghee maslacem ili uljem da ostanu mekane i kad se ohlade iako su najbolje tople.

VAŠA KUHARICA: Skinny chick travelling

Skinny-chick-travelling-logooo

Dobar tek 🙂

POPULARNO

To Top