Hrana i piće

Kako napraviti pravi milanski rižoto iz talijanskih restorana?

kako-napraviti-milanski-rizoto

Internet stranice, blogovi i kuharice su puni kojekakvih recepata, ali malo njih može bilo koga, a pogotovo znalce, ostaviti bez daha.

Internet stranice, blogovi i kuharice su puni kojekakvih recepata, ali malo njih može bilo koga, a pogotovo znalce, ostaviti bez daha.

U pripremi rižota kod nas ljudi često raspravljaju o tome kuhaju li rižu u vodi ili u temeljcu, koriste li putar ili maslinovo ulje, koliki su omjeri namirnica… No te male razlike nisu stvari koje toliko značajno mijenjaju okus bilo kojeg rižota. Razlika je u cijeloj pripremi i poznavanju namirnica.

Inače, milanski rižoto, u Italiji zvan risotto alla milanese ili risotto giallo (žuti rižoto), je jelo koje se poslužuje kao predjelo. Kad god se nađete u talijanskom restoranu, moći ćete ga pronaći na meniju pod “Primi piatti” zajedno s raznim tjesteninama. Talijani najčešće jedu teži obrok navečer, jer preko radnog tjedna pojedu doručak s nogu, a u pauzi za ručak pojedu sendvič.

Za one koje neznaju, milanski rižoto se priprema sa šafranom zbog kojeg ima jaku žutu boju.

SASTOJCI (za 4 osobe):

  •     240g Carnaroli riže (može i Arborio)
  •     1 nasjeckani luk (srednje velićine)
  •     1 čaša suhog bijelog vina
  •     1,5l temeljca od povrća (ili 2 povrtne kocke u 1,5l zakuhane vode)
  •     oko 2 žlice putra
  •     maslinovo ulje
  •     1 žličica šafrana (ili 1 vrećica šafrana koju možete kupiti u bilo kojem samoposluživanju)
  •     40g ribanog parmezana

PRIPREMA:
Rižoto se u Italiji priprema u tavi širokog dna, viših stranica, ali ako imate kvalitetan lonac koji nije visok, a ima isto tako široko dno (kako bi se riža mogla rasporediti u tanjem sloju), slobodno ga možete koristiti za kuhanje.

Na početku kuhanja rižota, odvojite 1 čašu temeljca i ohladite. U hladni temeljac umiješajte šafran zato što mora stajati namočen oko pola sata. To će biti upravo ono vrijeme koje ćete potrošiti na pripremu i kuhanje rižota.

Zagrijte tavu, dodajte 2 žlice putra i dolijte onoliko maslinovog ulja koliko će vam trebati za prepržiti luk. Milanski rižoto u talijanskim restoranima se radi na putru i maslinovom ulju. Maslinovo ulje se dodaje na putar kako putar ne bi gorio. Ako ste vegan, ili ne koristite putar u kuhanju, slobodno koristite samo maslinovo ulje, razlika je neprimjetna.

Zatim ubacite nasjeckani luk i popržite ga koju minutu da postane blago zlatno žute boje. Nemojte ga prepržiti; tada on postane smeđkaste boje i daje gorčinu jelu. Čak i ako su mu samo rubovi posmeđili, prepržili ste ga. U tom slučaju vam je plamen bio prejak. Luk se uvijek prži na slabijem plamenu.

Kad je luk gotov, dodajte na njega rižu te ju tostirajte (par minuta, ovisno o jačini plamena). Nakon toga ulijte čašu vina i pričekajte da cijelo vino ispari. Nakon što ono u potpunosti ispari, počnite dodavati temeljac malo po malo (oko 1,5dcl). Nemojte dodavati temeljac kada ga ima još dovoljno u tavi nego pričekajte da ispari skoro do kraja. To će te znati prema tome što će riža izgledati sluzavo, ali se neće primati za dno.

Riža se kuha 15-16 minuta, ne više, ne manje, tako da uskladite dodavanje temeljca s vremenom. U većini slučajeva nećete potrošiti sav temeljac, 1,5l je okvirna mjera.

Zadnji puta kada dodajete temeljac, dodajte onaj ohlađeni u koji ste stavili šafran. Kada je on skoro ispario, dodajte parmezan i malo maslinovog ulja te promješajte i ugasite plin. Ono malo temeljca što riža nije upila i parmezan će se sjediniti s rižom u idućih nekoliko minuta.

Tajna dobrog rižota je isto tako u tome što se on mora stalno miješati. Od dodavanja vina do kraja pripreme stalno miješajte rižoto. Tako će se osloboditi svi okusi, riža se neće primati za tavu i znati ćete kada dodati još temeljca.

Sve što vam sada preostaje je poslužiti rižoto i uživati ili zadiviti nekoga jelom koje ste pripremili.

Bez obzira jeste li samo početnik ili iskuni u kuhanju, ovaj recept je vrlo jednostavan, a slijedite li upute, iznenadit ćete sami sebe, a ne samo ostale s iskusnim nepcima.

Ako imate neka pitanja ili ste ga napravili pa želite podijeliti dojmove, slobodno pišite u komentarima ispod.

…i ne zaboravite podijeliti ovaj recept s prijateljima na facebooku ili twitteru ako vam se svidio!

POPULARNO

To Top