Hrana i piće

Kako nastaju rupe u siru?

kako-nastaju-rupe-na-siru

Ovo je sigurno jedna od najvećih misterija djetinjstva. Kako su ih samo napravili?

Ovo je sigurno jedna od najvećih misterija djetinjstva. Kako su ih samo napravili?

Što prvo rade, sir ili rupe? Bile su tu zamisli tipa: sir se radi posebno, rupe posebno, zatim se kuha, peče, smrzava, a zatim se sve zajedno dugo miješa u smjeru kazaljke na satu. Naravno da ovo prije napisano nema veze s ničime.

Rupe u siru nastaju kao rezultat mjehurića plina koje proizvode posebne vrste bakterija koje proizvode ugljični dioksid.

U procesu zriobe sira, velike molekule sira se pomoću enzima cijepaju u male molekule intenzivnog okusa. Pritom propionske bakterije proizvode ugljične plinove koji formiraju manje-više pravilne mjehuriće koji ostavljaju rupe u siru. Veličina, oblik i broj rupa ovise o uvjetima okoline u kojoj sir dozrijeva.

Zanimljivo je da proizvođači sira mogu kontrolirati rupe mijenjanjem temperature i kiselosti. – Dakle, rupe se ipak proizvode.
U nekim vrstama sira rupe su izrazito velike; njima se dodaje propionska kiselina u svrhu postizanja slatkog, orašastog okusa.

Samo iskusni majstori sirari znaju uskladiti uvjete zrenja kako bi rupe u siru bile ravnomjerno raspoređene. Poznata je izreka švicarskih sirara svatko zna napraviti rupe u siru, ali samo Švicarci znaju napraviti sir s rupama.

POPULARNO

To Top