Hrana i piće

Kako se proizvodi šampanjac?

kako-se-proizvodi-sampanjac

Šampanjac je pjenušavo vino koji dolaze pretežito iz regije Champagne-Ardennes u Francuskoj. Površina same regije je 25 600 km2 , sa 1,3 milijuna stanovnika…

Šampanjac je pjenušavo vino koji dolaze pretežito iz regije Champagne-Ardennes u Francuskoj.

Površina same regije je 25 600 km2 , sa 1,3 milijuna stanovnika, te najznačajnije gospodarske grane poljoprivreda i metalurgija. 61,4% zemljišta je poljoprivredno, od kojega su 290 km2 su vinogradi. Tradicija proizvodnje vina i grožđa je vrlo duga.

Potkraj 17. stoljeća, Dom Perignon, slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviller, pronašao je način kako da šampanjac učini ekstra kvalitetnim i specifičnim vinom. Do tada je problem bio što su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamućivao je vino i davao mu neugodan okus. Naknadnim drugim vrenjem razvije se ugljični dioksid koji mu daje lijepu pjenu i osobit peckav okus. To vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim sojevima kvasaca. Dom Perignon je danas naziv svjetski poznatog šampanjca.

Dvije metode proizvodnje :
Metoda Chapenoise – Dom Pérignonova metoda.
Ta metoda je vrlo skupa, jer zahtijeva puno prostora i ljudskog rada. Svaka se boca mora, tijekom nekoliko mjeseci, svaki dan protresti, zaokrenuti za koji stupanj i lagano naginjati kako bi se pri kraju postupka talog od kvasca skupio na grliću boce. Gubitci od pucanja boca katkad su veliki, a također i puno vina gubi pri postupku odčepljivanja boca i izlijevanja taloga.

Metoda Charmat
Fermentacija se odvija u čeličnim tankovima (tankovska metoda); punjenje pod pritiskom u tankove pri čemu je glavni naglaska na industrijalizaciji proizvodnje. Ovom metodom se dobiva velike količine šampanjca uz malo rada i gubitaka. Naziva se metoda Charmat po svojem pronalazaču.

Danas je ime šampanjac zaštićeno i smije se koristiti samo za pjenušava vina proizvedena u Champagne – Ardennes pokrajini. Ostali francuski pjenušci nose ime Cremant.

Proizvođači samostalni ili organizirani u šampanjske kuće koje proizvode brandove (Pierre Mignon, Moet Chandon, Prin, Duval Leroy, Taittinger). Sorte od kojih se proizvodi šampanjac: Pinot crni, Pinot meunier i Chardonnay

POPULARNO

To Top