Macaronsi su kolačići koji su se počeli peći u Francuskoj. Lijepih su pastelnih boja i slatkih okusa. Kolačići kao što su macaronsi najčešće se jedu uz kavu, pa zašto onda ne napraviti macaronse od kave?
Sastojci potrebni za macaronse od kave:
– 70 grama blanširanih badema
– 1 šalica šećera u prahu
– 2 bjelanjka
– 53 grama kristal – šećera
– pola žličice kave
Sastojci potrebni za kremu:
– ¼ žličice kave
– 50 grama margarina
Prije pripreme smjese, pećnicu je potrebno zagrijati na 180 stupnjeva.
1) Bademe sameljite što sitnije.
2) Usitnjenim bademima dodajte šećer te sve zajedno usitnite – najbolje će vam pomoći mlinac za orahe.
3) Da bi vam smjesa bila što finija, stavite je u sito kako bi je pročistili od krupnijih komadića.
4) Ponavljajte postupak prositnjavanja, sve dok vam ne ostanu dvije žlice smjese.
5) U tu smjesu umutite bjelanjke i šećer u prahu. Svi sastojci trebaju se ravnomjerno sjediniti.
6) Smjesu treba tuči 6 minuta. Uzmite mikser koji ima mogućnost podešavanja brzine te prve dvije minute miksajte u prvoj brzini, zatim druge dvije minute miksajte u drugoj brzini te zadnje dvije minute miksajte na najvećoj brzini vašeg miksera.
7) Smjesi koju ste miksali dodajte kave te miksajte još 30 sekundi.
8) Ulijte sastojke u posudu za pečenje.
9) Špahtlicom poravnajte smjesu.
10) Uzmite čašu promjera 7 cm te pomoću nje radite oblike za macarons keksiće.
11) Napravljene oblike keksića stavite na papir za pečenje.
12) Macaronse treba peći na 180 stupnjeva 15 minuta.
Priprema kreme:
1) Rastopite kavu dodajući joj ¼ žličice vruće vode. Zatim dodajte margarin.
2) Smjesu stavite u posudu za pečenje i poravnajte špahtlicom.
3) Pecite 13 minuta na 180 stupnjeva. Tijekom tih 13 minuta, okrenite koji puta sastav kreme na drugu stranu.
4) Kad izvadite smjesu, pričekajte da se ohladi i smjesa i polovice kolačića macaronsa.
5) Kad se ohlade namažite polovice keksa te ih spojite kao sendvič.
6) Kekse zamotajte u plastičnu foliju te ih stavite u hladnjak.
Nakon što su kekse odstajale 24 sata u hladnjaku, spremne su za serviranje.