Hrana i piće

Kako spriječiti truljenje jabuka?

Vjerojatno ste u jesen spremili nešto veću količinu jabuka, no zapitali ste se kako spriječiti truljenje jabuka te ih održati što duže vremena svježima jer ubrane jabuke ne mogu stajati duže od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ako ih ne zaštitite.

Ako ste već spremili jabuke, a niste ih zaštitili od truljenja, još uvijek stignete to učiniti uz pomoć sljedećeg recepta.

Sastojci koji će vam trebati za sprečavanje truljenja jabuka:

  • 10 l vode
  • 0,4 kg kalcijevog klorida (CaCl2)
  • 20 grama vinobrana
  • 0,5 dl jabučnog octa
  • 0,20 dl ovlaživača (deterdžent za pranje suđa)

Poslije branja zrelih jabuka, potrebno ih je uskladištiti na taj način da ne dođe do truljenja jabuka te da ih sačuvate određeno vrijeme jer veliku količinu ne možete iskoristiti u kratkom vremenu. Jabukama je važno da dobivaju kalcij. Time se sprječava njihovo propadanje.

Kod zaštite jabuka važno je da cijele jabuke budu prekrivene otopinom, tj. da niti jedan dio jabuke ne viri iz otopine. Tu otopinu možete iskoristiti neovisno o tome koliku količinu jabuka planirate spremiti.

Od gore navedenih sastojaka napravite otopinu koja će spriječiti truljenje jabuka. Jabuke se uranjaju u otopinu. Treba ih potisnuti te tako ostaviti u otopini 5 do 8 minuta. Nakon što prođe 5 do 8 minuta, jabuke izvadite iz otopine te ih posložite u ambalažu gdje ćete ih čuvati. Kapljice otopine koje su se zadržale na jabukama ne trebate brisati.

Kako djeluje otopina koja sprječava truljenje jabuka?

Vinobran sa kore jabuka uklanja gljivice koje su inače uzrok truljenja. Ovlaživač sa jabuka uklanja masnu voštanu prevlaku te omogućuje bolje prianjanje otopine. Na taj način, jabuke će opstati nekoliko mjeseci.

POPULARNO

To Top