Hrana i piće

Kako napraviti pravi milanski rižoto iz talijanskih restorana?

kako-napraviti-milanski-rizoto

Internet stranice, blogovi i kuharice su puni kojekakvih recepata, ali malo njih može bilo koga, a pogotovo znalce, ostaviti bez daha.

Internet stranice, blogovi i kuharice su puni kojekakvih recepata, ali malo njih može bilo koga, a pogotovo znalce, ostaviti bez daha.

U pripremi rižota kod nas ljudi često raspravljaju o tome kuhaju li rižu u vodi ili u temeljcu, koriste li putar ili maslinovo ulje, koliki su omjeri namirnica… No te male razlike nisu stvari koje toliko značajno mijenjaju okus bilo kojeg rižota. Razlika je u cijeloj pripremi i poznavanju namirnica.

Inače, milanski rižoto, u Italiji zvan risotto alla milanese ili risotto giallo (žuti rižoto), je jelo koje se poslužuje kao predjelo. Kad god se nađete u talijanskom restoranu, moći ćete ga pronaći na meniju pod “Primi piatti” zajedno s raznim tjesteninama. Talijani najčešće jedu teži obrok navečer, jer preko radnog tjedna pojedu doručak s nogu, a u pauzi za ručak pojedu sendvič.

Za one koje neznaju, milanski rižoto se priprema sa šafranom zbog kojeg ima jaku žutu boju.

SASTOJCI (za 4 osobe):

  •     240g Carnaroli riže (može i Arborio)
  •     1 nasjeckani luk (srednje velićine)
  •     1 čaša suhog bijelog vina
  •     1,5l temeljca od povrća (ili 2 povrtne kocke u 1,5l zakuhane vode)
  •     oko 2 žlice putra
  •     maslinovo ulje
  •     1 žličica šafrana (ili 1 vrećica šafrana koju možete kupiti u bilo kojem samoposluživanju)
  •     40g ribanog parmezana

PRIPREMA:
Rižoto se u Italiji priprema u tavi širokog dna, viših stranica, ali ako imate kvalitetan lonac koji nije visok, a ima isto tako široko dno (kako bi se riža mogla rasporediti u tanjem sloju), slobodno ga možete koristiti za kuhanje.

Na početku kuhanja rižota, odvojite 1 čašu temeljca i ohladite. U hladni temeljac umiješajte šafran zato što mora stajati namočen oko pola sata. To će biti upravo ono vrijeme koje ćete potrošiti na pripremu i kuhanje rižota.

Zagrijte tavu, dodajte 2 žlice putra i dolijte onoliko maslinovog ulja koliko će vam trebati za prepržiti luk. Milanski rižoto u talijanskim restoranima se radi na putru i maslinovom ulju. Maslinovo ulje se dodaje na putar kako putar ne bi gorio. Ako ste vegan, ili ne koristite putar u kuhanju, slobodno koristite samo maslinovo ulje, razlika je neprimjetna.

Zatim ubacite nasjeckani luk i popržite ga koju minutu da postane blago zlatno žute boje. Nemojte ga prepržiti; tada on postane smeđkaste boje i daje gorčinu jelu. Čak i ako su mu samo rubovi posmeđili, prepržili ste ga. U tom slučaju vam je plamen bio prejak. Luk se uvijek prži na slabijem plamenu.

Kad je luk gotov, dodajte na njega rižu te ju tostirajte (par minuta, ovisno o jačini plamena). Nakon toga ulijte čašu vina i pričekajte da cijelo vino ispari. Nakon što ono u potpunosti ispari, počnite dodavati temeljac malo po malo (oko 1,5dcl). Nemojte dodavati temeljac kada ga ima još dovoljno u tavi nego pričekajte da ispari skoro do kraja. To će te znati prema tome što će riža izgledati sluzavo, ali se neće primati za dno.

Riža se kuha 15-16 minuta, ne više, ne manje, tako da uskladite dodavanje temeljca s vremenom. U većini slučajeva nećete potrošiti sav temeljac, 1,5l je okvirna mjera.

Zadnji puta kada dodajete temeljac, dodajte onaj ohlađeni u koji ste stavili šafran. Kada je on skoro ispario, dodajte parmezan i malo maslinovog ulja te promješajte i ugasite plin. Ono malo temeljca što riža nije upila i parmezan će se sjediniti s rižom u idućih nekoliko minuta.

Tajna dobrog rižota je isto tako u tome što se on mora stalno miješati. Od dodavanja vina do kraja pripreme stalno miješajte rižoto. Tako će se osloboditi svi okusi, riža se neće primati za tavu i znati ćete kada dodati još temeljca.

Sve što vam sada preostaje je poslužiti rižoto i uživati ili zadiviti nekoga jelom koje ste pripremili.

Bez obzira jeste li samo početnik ili iskuni u kuhanju, ovaj recept je vrlo jednostavan, a slijedite li upute, iznenadit ćete sami sebe, a ne samo ostale s iskusnim nepcima.

Ako imate neka pitanja ili ste ga napravili pa želite podijeliti dojmove, slobodno pišite u komentarima ispod.

…i ne zaboravite podijeliti ovaj recept s prijateljima na facebooku ili twitteru ako vam se svidio!

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh