Hrana i piće

Kako se proizvodi šampanjac?

kako-se-proizvodi-sampanjac

Šampanjac je pjenušavo vino koji dolaze pretežito iz regije Champagne-Ardennes u Francuskoj. Površina same regije je 25 600 km2 , sa 1,3 milijuna stanovnika…

Šampanjac je pjenušavo vino koji dolaze pretežito iz regije Champagne-Ardennes u Francuskoj.

Površina same regije je 25 600 km2 , sa 1,3 milijuna stanovnika, te najznačajnije gospodarske grane poljoprivreda i metalurgija. 61,4% zemljišta je poljoprivredno, od kojega su 290 km2 su vinogradi. Tradicija proizvodnje vina i grožđa je vrlo duga.

Potkraj 17. stoljeća, Dom Perignon, slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviller, pronašao je način kako da šampanjac učini ekstra kvalitetnim i specifičnim vinom. Do tada je problem bio što su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamućivao je vino i davao mu neugodan okus. Naknadnim drugim vrenjem razvije se ugljični dioksid koji mu daje lijepu pjenu i osobit peckav okus. To vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim sojevima kvasaca. Dom Perignon je danas naziv svjetski poznatog šampanjca.

Dvije metode proizvodnje :
Metoda Chapenoise – Dom Pérignonova metoda.
Ta metoda je vrlo skupa, jer zahtijeva puno prostora i ljudskog rada. Svaka se boca mora, tijekom nekoliko mjeseci, svaki dan protresti, zaokrenuti za koji stupanj i lagano naginjati kako bi se pri kraju postupka talog od kvasca skupio na grliću boce. Gubitci od pucanja boca katkad su veliki, a također i puno vina gubi pri postupku odčepljivanja boca i izlijevanja taloga.

Metoda Charmat
Fermentacija se odvija u čeličnim tankovima (tankovska metoda); punjenje pod pritiskom u tankove pri čemu je glavni naglaska na industrijalizaciji proizvodnje. Ovom metodom se dobiva velike količine šampanjca uz malo rada i gubitaka. Naziva se metoda Charmat po svojem pronalazaču.

Danas je ime šampanjac zaštićeno i smije se koristiti samo za pjenušava vina proizvedena u Champagne – Ardennes pokrajini. Ostali francuski pjenušci nose ime Cremant.

Proizvođači samostalni ili organizirani u šampanjske kuće koje proizvode brandove (Pierre Mignon, Moet Chandon, Prin, Duval Leroy, Taittinger). Sorte od kojih se proizvodi šampanjac: Pinot crni, Pinot meunier i Chardonnay

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh