Mitovi i legende

Kako je nastala rimska mitologija?

kako-je-nastala-rimska-mitologija

Kako su Grci držali duhovno vodstvo tijekom cijele antike, mnogobrojne grčke priče o bogovima preuzeli su kasnije Rimljani.

Kako su Grci držali duhovno vodstvo tijekom cijele antike, mnogobrojne grčke priče o bogovima preuzeli su kasnije Rimljani.

Suprotno Grcima, Rimljani su mit shvaćali kao pripovijest, dakle kao pragmatičnu stvarnost, a ne kao metafiziku. Rimski su epovi iz istog razloga nastojali predstaviti ranu povijest rimskoga naroda. Tako jedna rimska legenda pripovijeda o kralju Numitoru, kojega je svrgnuo njegov brat Amulije.

Kći prognanoga kralja zatrudnjela je s bogom rata Marsom i rodila blizance Romula i Rema. Amulije ih je dao izložiti u šumu. Prema legendi blizance nalazi vučica i doji ih svojim mlijekom. Kad su odrasli, svrgnuše Amulija i vratiše prijestolje Numitoru. Oni sami su na mjestu svoga djetinjstva utemeljili grad Rim.

Jedan drugi ep pak pripisuje osnutak Rima Enejnim potomcima. Rimljani su gotovo u cijelosti preuzeli grčka božanstva, ali su im dali svoja imena. Gromovnik će se Zeus tako kod Rimljana zvati Jupiter, bog rata Ares postat će Mars, Kron će biti Saturn, a bog mora Posejdon postat će rimski Neptun.

Koja su imena grčkim bogovima dali Rimljani?

Afrodita, božica ljubavi, kod Rimljana: Venera;
Apolon, bog umjetnosti i medicine, kod Rimljana: Apolo,
Ares, bog rata, kod Rimljana: Mars,
Artemida, božica lova, kod Rimljana: Dijana,
Atena, božica mudrosti, kod Rimljana: Minerva,
Demetra, božica ratarstva, kod Rimljana: Cerera,
Dioniz, bog vina, kod Rimljana: Bacchus,
Hefest, bog vatre, kod Rimljana: Vulkan,
Hera, božica braka, kod Rimljana: Junona,
Hermes, bog trgovanja, kod Rimljana: Merkur,
Hestija, božica domaćeg ognjišta, kod Rimljana: Vesta,
Posejdon, bog mora, kod Rimljana: Neptun,
Zeus, vrhovni bog, kod Rimljana: Jupiter,
Had, bog podzemnoga svijeta; kod Rimljana: Pluton

Tko je bio Eneja?
Eneja je junak trojanskoga epskog ciklusa, sin Anhiza i Afrodite. U spjevu »Eneida« rimskoga pjesnika Vergilija (70. pr. Kr. – 9. po. Kr.) opjevan je kao nacionalni junak Rimljana. Prema legendi napustio je goruću Troju i preko Katrage stigao u Italiju. Ondje su njegovi potomci osnovali Rim.

POPULARNO

To Top