Običaji

Kako izrezbariti bundevu za noć vještica ?

Vjerojatno mislite kako nije teško izrezbariti bundevu za noć vještica jer čim je vidite jasno vam je što bi otprilike trebali napraviti. Da bi sve prošlo najbolje, a vaša bundeva opstala neko vrijeme, donosimo vam savjete od odabira bundeve pa do njezinog gašenja.

Kad birate bundevu koju želite izrezbariti za noć vještica, izaberite onu koja nema oštećenja, kvrga i slično. Uz to, gledajte da vam bundeva bude više okruglog oblika, nego izduženog jer je to lakše za oblikovanje lice bundeve.

Alati koji se preporučuju za izrezbariti bundevu :

  • minijaturna pila
  • bušilica
  • nož
  • alat za linoleum

kako-izrezbariti-bundevu-za-noc-vjestica-1

Prvo odrežite bundevu na vrhu. Kapice promjera takvog da kasnije možete umetnuti u bundevu svjećicu. Ako se odlučite staviti električnu rasvjetu u bundevu, odrežite sa strane malu rupu kroz koju će prolaziti kabel.

Nakon što ste odrezali kapicu na vrhu bundeve, unutrašnjost bundeve (meso i koštice) ispraznite pomoću strugalice ili žlice.

Prije nego krenete izrezbariti lice ili napraviti grimasu vaše bundeve, nacrtajte joj lice na papiru. Taj papir zalijepite za bundevu te nožićem izrezbarite bundeve pomoću šablone nacrtane na papiru kojeg ste zalijepili za bundevu. Ukoliko se odlučite lice bundeve nacrtati markerom po bundevi pa po tim crtama rezbariti, nakon toga bi vam mogli ostati tragovi markera. Te tragove obrišite krpicom ili salvetom namočenom u ulje.

Da bi još lakše napravili lice bundeve, pomoću bušilice, iscrtajte crtež rupicama koje ćete bušiti. Kasnije ćete s lakoćom povući nožićem od točkice do točkice te dobiti facu bundeve.

kako-izrezbariti-bundevu-za-noc-vjestica

Rasvjeta bundeve

Ako ćete stavljati svjećicu (lučicu) u bundevu, potrebno ju je staviti u neku staklenku te ostaviti otvor staklenke otvorenim kao i gornji otvor bundeve zbog ventilacije.

Najjednostavnija opcije je staviti svjećicu na baterije. Osim svjećice na baterije, možete postaviti i lampice koje stavljate na božićno drvce.  Tada trebate na početku izrezbariti ili izbušiti rupu na bundevi sa strane gdje će prolaziti kabel lampica.

Dodatni savjeti

  • da bi bundeva što duže trajala, jedan put na dan je obnovite tako što ćete je našpricati mješavinom vode s izbjeljivačem (jedna žličica izbjeljivača na litru vode).
  • ako se bundeva počne sušiti, a nakon nekog vremena bude, njezin vanjski dio namažite vazelinom.
  • ne zaboravite isključiti rasvjetu u bundevama kad odlazite od kuće ili na spavanje.

POPULARNO

To Top