Običaji

Kako danas žive Aboridžini?

kako-danas-zive-aborigini

Aboridžini su prastanovnici Australije. Ime toga naroda potječe od latinskoga izraza ab origine, što znači od početka.

Aboridžini su prastanovnici Australije. Ime toga naroda potječe od latinskoga izraza ab origine, što znači od početka. Oni su, naime, Australiju nastanjivali prije mnogo vremena. Znanstvenici su pronašli kameno oruđe i crteže na stijenama stare najmanje 45 000 godina.

Aboridžini su u Australiju najvjerojatnije došli iz Azije, prelazeći s otoka na otok u svojim kanuima. Proširili su se po cijelome kontinentu u brojnim skupinama porodica – plemenima. Ta plemena su se s vremenom počela izdvajati različitim jezicima i raznovrsnim običajima. Ipak, svi su se Aboridžini trudili živjeti u skladu s prirodom. Lovili su i skupljali biljke krećući se unutar granica koje su prihvaćala sva plemena. Koplje i bumerang bili su njihovo glavno oružje.

Vjerovanja Aboridžina

Prvi istraživači i doseljenici iz Europe vjerovali su da su Aboridžini primitivni jer nisu imali stalne naseobine. Zapravo, Aboridžini su bili na visokome stupnju razvoja ako se primijene mjerila koja su u skladu s načinom života za koji su se oni odlučili. Aboridžini su posebno poštovali zemlju, te su ju i obožavali, a vjerovali su da su ju oblikovali duhovi njihovih predaka u vrijeme koje su nazivali Vrijeme snova. Obrede su održavali na mjestima koja su smatrali svetim, vjerujući da ih posjećuju duhovi predaka. Plesali su i pjevali pjesme o Vremenu snova.

Posljednje naseljavanje Europljana

Europljani su počeli naseljavati Australiju prije otprilike 200 godina. Ubrzo je došlo i do prvih sukoba s Aboridžinima. Aboridžinima je smetalo što im doseljenici oduzimaju zemlju, a posebno sveta mjesta. Doseljenici su uništavali lovišta Aboridžina i ubijali ih bez milosti. Naoružani bumeranzima i kopljima Aboridžini se nisu mogli suprotstaviti puškama Europljana. Osim toga, Aboridžini su obolijevali od bolesti koje su im prenijeli doseljenici, a na koje nisu bili otporni.

Broj Aboridžina znatno se smanjio otkako je počelo naseljavanje Europljana, a većina ih danas više ne živi u skladu sa svojom drevnom tradicijom. Sveta mjesta više ne postoje, a aboridžinski su jezici uglavnom nestali. Prije dolaska Europljana, Aboridžini su govorili više od 300 jezika. Danas ih je mnogo manje.

Aboridžini danas

Mnogi Aboridžini danas žive u velikim gradovima ili na rubovima mjesta u unutrašnjosti Australije. Ime kojim oni žele da ih nazivaju je Kuriji. I skupine i pojedinci daju sve od sebe da očuvaju svoj nacionalni identitet. Nakon mnogo godina političke borbe ukinuti su zakoni kojima se omogućivalo iskorjenjivanje njihove kulture. Australija se 2008. ispričala za sva zla koja su im načinjena u prošlosti. Pojedina sveta mjesta vraćena su im na korištenje i ponovno se nazivaju aboridžinskim imenima.

POPULARNO

To Top