Običaji

Kako je nastao običaj slavljenja Nove godine?

kako-je-nastao-obicaj-nove-godine

Po definiciji Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sljedeći kalendarski, datumski, ciklus, odnosno to je prvi dan u sljedećoj godini.

Po definiciji Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sljedeći kalendarski, datumski, ciklus, odnosno to je prvi dan u sljedećoj godini. Jedan od najstarijih običaja čovječanstva je proslava Nove godine.

Kako je to počelo?

Sve kulture i narodi koji koriste kalendar slave i vesele se Novoj godini. Neki kažu da su Kinezi prvi slavili Novu godinu, drugi su bili stari Germani ili Rimljani. Znamo da su Kinezi oduvijek poznavali svoju Novu godinu, koja dolazi poslije naše. Svečanosti su tom prilikom trajale nekoliko dana.

Stari Germani su počeli slaviti Novu godinu kao obilježje promjene godišnjih doba. Zima u njihovoj zemlji počinje otprilike sredinom studenoga, a to je bilo doba kad su stanovnici sakupljali žetvu. Budući da su se tada svi okupljali, radosni zbog obavljene žetve i odmora koji je nastupao, veselili su se, pa je tako i nastao njihov blagdan, početak Nove godine, premda je mjesec bio studeni.

Kad su Rimljani osvojili Europu, promijenili su vrijeme slavljenja, pa se Nova godina počela slaviti prvog siječnja prema gregorijanskim kalendarom. Za njih je Nova godina predstavljala simbol početka novoga života i novih nada za budućnost. Ovaj običaj i značenje što se pridavalo Novoj godini ostali su sve do danas. Zbog toga i mi dočekujemo Novu godinu veseli i sretni, jer se nadamo da će nam donijeti sve najljepše i da će biti puno bolja nego prošla.

Doček nove godine je na staru godinu, 31. prosinca (zadnji dan u godini) slavi se diljem svijeta. Često se po većim gradskim trgovima slavi vatrometom, pjevanjem i plesom. Zadnjih se deset sekundi odbrojava do ponoći kad se ispaljuju rakete.

POPULARNO

To Top