Običaji

Kako odabrati zaručnički prsten?

kako-odabrati-zarucnicki-prsten

Ovo je emocionalni događaj i doživotna kupovina. Za najbolju vrijednost i zadovoljstvo izaberite prvo model prstena a ostatak buđeta…

Klasični zaručnički prsten sastoji se od dva djela, dijamanta i fasunga (sjedišta kamena). Za najbolju vrijednost i zadovoljstvo izaberite prvo model prstena, a ostatak buđeta odredite za prekrasni certificirani dijamant briljantnog ili drugog brušenja.

Ovo je emocionalni događaj i doživotna kupovina.

Običaj je da buđet za zaručnički prsten bude iznos dvomjesečne plaće. To je uobičajena početna točka, ali vjerujemo da je osim buđeta važnija kvaliteta i vrijednost prsten. Ovaj vodič će vam pomoći izabrati model zaručničkog prstena kojeg će Ona voljeti i biti ćete sigurni da ste se odlučili za pravu kombinaciju veličine dijamanta i njegove kvalitete.

Otkriti kakav prsten Ona želi može biti pravi izazov ukoliko želite da to bude iznenađenje. Dajemo vam listu svih važnih detalja koje trebate znati prije kupovanja, kao što su tajne metode otkrivanja veličine njenog prstena kao i njenog ukusa o tipu zaručničkog prstena.

Želimo da svaki kupac dijamantnog zaručničkog prstena bude informiran. Neovisno želite li najveći dijamant, najvišu kvalitetu ili omjer veličine i kvalitete, želimo da potpuno razumijete što kupujete tako da ste sigurni da ste donijeli pravu odluku.

Ona će nositi ovaj prsten do kraja svog života, tako da izbor treba biti pravi. Neovisno želite li da bude iznenađena ili uključena u izbor prstena, trebate napraviti nekoliko odluka. Ako niste sigurni da li želite 14kt ili 18kt , bijelo zlato, žuto zlato ili platinu, razmotrite razlike tih dragocjenih metala.

Platina – najskuplji plemeniti metal, visoka čistoća (95% platine u leguri ), najčvršći metal u draguljarstvu, ne troši se nošenjem, ne razvija patinu, ali teško se popravlja i polira.

Zlato – 14 karatno ili 18 karatno? što znači, u leguri 14 kt je 58.5% zlata, (HR standard) u leguri 18 kt je 75 % zlata, a ostalo su drugi metali bijelo zlato u obje karataže u leguri ima bijele metale koji joj daju bijelu boju, lako se obrađuje i održava.

Za pomoć pri odabiru ovdje su dva osnovna stila zaručničkog prstena

  • Soliter – Ovo je najpopularniji stil zaručničkog prstena.Soliter postavlja dijamant u centar pažnje, a način umetanja može biti na zlatne krape ili puni fasung. Oba načina umetanja ističu ljepotu kamena i dovode svjetlost u njega. Što otvoreniji fasung to više reflektiranog svjetla iz kamena. Fasung sa četiri krapice je otvoreniji i pokazuje više kamena a sa šest krapica je ipak sigurnija varijanta.
  • Prsten s tri kamena – Za klasičan zaručnički prsten s tri dijamanta kod kojeg je simbolika prvog za prošlost drugog za sadašnjost i trećeg za budućnost. Vrijede ista pravila kao i kod solitera.

Kako znati da će joj se svidjeti prsten ako ga nije izabrala?  

Ako uzmete u obzir njen ukus i stil možete biti sigurni u vaš izbor. Koje je boje nakit vaše partnerice? Pitajte njenu majku i prijatelje, da li im je rekla kakav joj se prsten sviđa? Ako sve to ne uspije možete i nju pitati, jer zaruke su rijetko kad veliko iznenađenje tako da je normalno razgovarati o izboru.

Dijamant za zaručnički prsten možda je najveća investicija u nakit koju ćete ikad napraviti. Sa pravom informacijom moći ćete kupiti dijamant s karakteristikama koje su vam najvažnije.

Brušenje

Brušenje dijamanta je glavni razlog njegova sjaja. Čak i sa savršenom bojom i čistoćom, loše brušen dijamant može izgledati mutno i neugledno. Idealno, vrlo dobro i dobro brušenje će dati briljantan sjaj koji želimo. Neispravno mišljenje da je karat mjerilo za veličinu dijamanta, nastalo je zbog pretpostavke jer je karatni idealno briljantno brušen dijamant uvijek u promjeru širok 6.5 mm.Tako da se uspostavila relacija jedan karat jednako 6.5 mm,a u stvari je jedan karat jednak 0.2 grama a promjer je relativan u odnosu na kvalitetu brušenja i proporcije kamena.

Boja

Bezbojan dijamant je najcjenjeniji i najvrjedniji. Za najbolju vrijednost izaberite bezbojni ili skoro bezbojni dijamant koji nema primjetnu boju, tj. boje od D do J na skali boja. Postoji i druga strana skale koja je sve prisutnija u zaručničkom nakitu. To su dijamanti u bojama, žuti, zeleni, plavi, ružičasti, i najrjeđi crveni. Za razliku od bijelih, kod dijamanata u boji nije toliko bitna čistoća koliko intenzitet boje i veličina. Pošto su mnogo rjeđi od bijelih, obojeni dijamanti postižu i mnogo veće cijene po karatu, znaju koštati i po par milijuna dolara.

Čistoća

Dijamanti bez internih nečistoća tj. inkluzija su vrlo rijetki i visoko cijenjeni. Najbolja vrijednost u čistoći dijamanta je dijamant bez oku vidljivih inkluzija, (bez pomoći povećala) tj. čistoće od FL do SI2. FL – flawless – bez mane IF – internaly flawless – bez unutarnjih mana VVS -very very slightly included – vrlo vrlo male inkluzije VS – very slightly included – vrlo male inkluzije SI – slightly included – male inkluzije

Dijamanti slabije čistoće koja je vidljiva okom, klasificiraju sa oznakom P- (pique) 1,2,3, ovisno o količini inkluzija .Težina (karat – ct): Pošto su veći dijamanti rjeđi od malih tako njihova vrijednost raste eksponencijalno sa njihovom težinom. Sada sa razumijevanjem veličine, brušenja, boje i čistoće možete ocijeniti ukupnu kvalitetu vašeg dijamanta.

zlatarna_lapidarijum_bannerr

POPULARNO

To Top