Običaji

Kako su nastala vjenčanja?

kako-su-nasatla-vjenanja

Sklapanje braka ili vjenčanje je sveti obred ili čin u kojem muškarac i žena postaju supružnici, tj. suprug i supruga.

Sklapanje braka ili vjenčanje je sveti obred ili čin u kojem muškarac i žena postaju supružnici, tj. suprug i supruga. Vjenčanja postoje još od pamtivijeka, a taj je običaj prošao kroz tri stupnja.

Prvi su brakovi zapravo bili otmice. Primitivni čovjek bi naprosto oteo djevojku kojom se želio oženiti, ili bi je otkupio – platio bi njezinoj obitelji odgovarajuću vrijednost. Potom se brak sklapao ugovorom, u kojem još uvijek nije bilo ni spomena o ljubavi, nego isključivo o obvezama. Naposljetku je utemeljen brak koji se zasniva na uzajamnoj ljubavi. Ali. čak i danas postoje ostaci prva dva stupnja:

  • Prodavanje mlade, običaj rasprostranjen u mnogim zemljama, potječe iz vremena kad su mladu stvarno prodavali.
  • Kumovi – svjedoci na današnjim vjenčanjima – vjerojatno su prvobitno bili dobro naoružani ratnici koji su pomagali primitivnom čovjeku da otme mladu.
  • A medeni mjesec je predstavljao ono vrijeme koje je mladoženja bio prisiljen skrivati svoju mladu dok se njena rodbina ne umori, od traganja za njom.

Kad se govori o običajima vezanim za vjenčanje, mnogi od njih su svakako toliko stari da im se podrijetlo gubi u dalekoj prošlosti. Na primjer, kod nekih primitivnih plemena smatralo se da je brak sklopljen ako mladić i djevojka zajedno pojedu zdjelu riže, što je značilo da su pristali na zajednički život.

Za mnoge narode žito je simbol plodnosti i obilja, odakle i potječe današnji običaj posipanja mladenaca žitom. Običaj da bračni parovi nose prsten, jedan je od najstarijih i najrasprostranjenijih u svijetu. Nastao je tako davno da nitko stvarno ne zna kada, pa su objašnjenja o mogućem podrijetlu tog običaja različita.

Prsten je kružnog oblika, a krug je simbol jedinstva i potpunosti. A kad muškarac i žena stupe u brak, predstavljaju potpuno jedinstvo, čiji je simbol prsten u obliku kruga. Moguće da je burma nastala u obliku narukvice što se u pranije doba stavljala na otetu djevojku. Kružna narukvica na ruci ili nozi, koja je označavala da djevojka pripada samo jednom muškarcu u plemenu, postupno je zamijenjena burmom.

Prvi narod koji je počeo nositi burme su Egipćani. U hijeroglifima, znacima od kojih se sastojalo staro egipatsko pismo, krug predstavlja vječnost, a burma je bila simbol braka koji vječno traje. Kršćani su počeli nositi burme oko 900. godine.

Zbog čega se burma nosi na prstenjaku? Stari Grci su vjerovali da jedna vena polazi od ovoga prsta i ide izravno u srce. Ali, pravi razlog vjerojatno je to što se taj prst upotrebljava manje nego ostali prsti, pa je zgodnije na njemu nositi neki ukras.

POPULARNO

To Top