Običaji

Kako žive Bušmani?

kako-zive-busmani

Bušmani, koji se nazivaju i San, skupina su naroda u južnoj Africi. Većina njih živi u pustinji Kalahari u Bocvani ili susjednoj Namibiji.

Bušmani, koji se nazivaju i San, skupina su naroda u južnoj Africi. Većina njih živi u pustinji Kalahari u Bocvani ili susjednoj Namibiji.

Neki narodi žive kao ratari, dok su ostali nomadi (lutalice). Bušmana ima sveukupno oko 80.000. Nomadi žive u skupinama od po 25 do 30 ljudi. Svaka skupina ima svoje vlastito područje. Te su nomadske skupine lovci i skupljači plodova. Naučili su kako preživjeti u nesmiljenim pustinjskim uvjetima i mogu pronaći hranu i vodu na mjestima gdje izgleda da nema ničega osim pijeska i šipražja.

Bušmani koriste lukove i strijele otrovnih vrhova za ubijanje divljih životinja. Dječake uče lovu i nije im dopušteno da se žene prije nego što ubiju veliku životinju. Ostali članovi skupine skupljaju korijenje, bobice,plodove i sjemenke.

Bušmani Kalaharija vjeruju u dva boga, jedan živi na istoku, a drugi na zapadu, također kao i južni Bušmani vjeruju u duhove mrtvih, ali obožavanje predaka nije prisutno. Šaman Bušmana ulazi u trans i štiti ljude od bolesti ili zlih duhova i sposoban je kontrolirati vrijeme. Malenom magičnom strelicom odapetoj iz bušmanskog pištolja u smjeru neke osobe može izazvati smrt ili bolest.

Neprestane selidbe…

Skupina se često mora seliti da bi pronašla hranu i vodu. Svoju djecu nose na leđima u kožnatim vrećama, a vodu nose u nojevim ljuskama. Njihova je neznatna imovina lagana i lako prenosiva. Ponekad podižu polukružne zaklone od granja i trave te žive u njima po nekoliko tjedana. Navečer često slušaju priče koje pričaju stariji.

Bušmani su po svemu sudeći bili prvi ljudi na afričkom jugu.Tamo vjerojatno žive već više od 20.000 godina. Na stijenama su pronađeni crteži predaka Bušmana i stari su tisućama godina.

POPULARNO

To Top