Običaji

Kako se počelo slaviti Valentinovo ?

Valentinovo se slavi zapravo još od 3. stoljeća. Tada se nije slavilo na način kao što se to slavi danas, ali je očuvalo simboliku proslave ljubavi.

Sveti Valentin živio je u Rimu za vrijeme rimskog carstva kada je vladao car Klaudije II. Car Klaudije II. naredio je carstvu da štuju 12 bogova. Valentin nije uvažavao tu naredbu, on je vjerovao u Krista zbog čega je bio ubijen.

No, kad je sve počelo ?

Valentin je zatvoren u tamnicu zbog nepoštivanja careve naredbe. Tamničar koji ga ja pazio uvidio je da je Valentin učen čovjek što je u to doba bila rijetkost. Tamničar je imao kćer Juliju koja je imala brzi um, ali se rodila slijepa. Juliju je redovito počeo dovoditi u tamnicu kod Valentina. Valentin je Juliji čitao, pričao o povijesti Rima te opisivao prirodu. Julia je „vidjela“ svijet kroz Valentinove oči. Valentin je naučio Juliju i kako da se moli. Nakon toga ona se svakodnevno molila da progleda. Stekla je povjerenje u Valentina.

Jednog dana dok su molili u tamnici, odjednom je Julia progledala. Valentin je bio sretan zbog nje, no znao je da mu se bliži dan smaknuća pa je zamolio Juliju da nakon njegove smrti, pokraj njegovog groba posadi rascvjetalo drvo badema koje će biti simbol ljubavi i prijateljstva.

Valentinova kazna izvršena je 14. veljače 270. godine u blizini vrata Porta Valentini. Taj se dan svake godine slavi Valentinovo. Razmjenjuju se pokloni između parova. 14. veljače 270. godine drvo badema je isto bilo kao simbol poklona.

POPULARNO

To Top