Običaji

Kako se slavi Dan svetog Patrika ?

Dan svetog Patrika slavi se 17. ožujka. Sve više djece u našoj zemlji počelo je nositi ovo ime, a inače svetkovina svetog Patrika potječe iz Irske. Zaštitna boja ovog slavlja je zelena.

U Irskoj se počeo slaviti 1970. godine. Sveti Patrik zaslužan je za dovođenje kršćanstva u Irsku. Pravo ime svetog Patrika bilo je Maewyn Succat. Prema pričama Maewyn je sa 16 godina prodan u roblje, a kako bi izdržao okrenuo se Bogu.

Nakon 6 godina zatočeništva, Maewyn je pobjegao u Francusku gdje je postao svećenik, a kasnije i biskup. Smatra se da je sveti Patrik koristio djetelinu kao simbol za trojstvo (Otac, Sin, Duh Sveti) prikazujući kako 3 jedinice mogu biti istog tijela.

Dan svetog Patrika se u Irskoj smatra početak proljeća.

Sveti Patrik slavi se u zelenim majicama, posebno u onima na kojima je djetelina. U Irskoj se održava i procesija gdje se uz zelenu odjeću nose i zastave Irske.

Budući da na dan svetog Patrika sve treba biti veselo i razigrano, ljudi se ponašaju u skladu s time. Zbog toga na taj dan kompliment je nekome reći eejit što u prijevodu znači idiot, ali u pozitivnom smislu.

Irski plesovi usko su vezani uz dan svetog Patrika. Poznati ples zove se Kay – lee.

U Irskoj se sveti Patrik slavi pet dana, a zemlja je tih dana puna turista.

Sveti Patrik je blagdan koji ima i svoju tradicionalnu hranu. Tradicionalno jelo je usoljena govedina, kupus i janjeći ragu. Tu su još i slanina te piletina. Od priloga se ističe krumpir, a od deserta puding. Od pića, najviše se toči pivo.

Taj dan sluša se irska tradicionalna glazba. Poznati izvođači su: Planxty, The Dubliners, Clonnad.

Sveti Patrik najčešće se obilježava i po pubovima, nebitno ako pub nije u Irskoj. S tom činjenicom svatko tko je željan zabave i dobrog raspoloženja, može otići s prijateljima u pub te proslaviti blagdan svetog Patrika.

POPULARNO

To Top