Religija

Kako je utemeljen rastafarijanizam?

Rastafarijanizam je ideologija koja je nastala 1930.-tih godina kao pokret između pripadnika radničke klase crnaca na Jamajci. Ponekad je opisan kao religija, ali je rastafarijanizam puno više od vjere i kulture, to je način života. Rastafarijanski običaji više teže načinu življenja nego religijskim obredima no opet su vjerski povezani pa je tako i prisutna vjera u Boga – Jah. Jah je utjelovljen u svakom čovjeku.

Pokret se javio iz potrebe crnačkog naroda potisnutog i izrabljenog protiv Babilona tj. od strane bijelaca da zadrži svoj ponos, slobodu i poštovanje, tj steknu jednaka prava kao i bijelci. Iako se rastafarijanci ili raste zalažu se za nenasilje, mir i jednakost svih ljudi, sam rastafarijanizam je nastao upravo zbog mržnje prema bijelcima, te i dan danas osjećaju te stigme.

Začetnikom rastafarijanizma može se smatrati Marcus Garveya, jamajkanskog crnačkog vođu i borca za jednakost. Na njega rastafarijanci gledaju kao na proroka jer jednom prilikom nakon sna prorekao: „Pogledajte u Afriku. Tamo crni kralj će se okruniti, jer dan oslobođenja je nadomak ruke“. Kralj iz proročanstva je princ Ras Tafari Makonnen (inače posljednji car Etiopije) koji je proglašen vladarom Etiopije 2.11.1930. pa se tada i taj datum uzima kao nastanak rastafarijanizma.

Kralj Ras Tafari Makonnen potom uzima naziv Haile Selassie I. od Etiopije, a rastafarijanizam počinje skupljati prve pripadnike i počinje službeno postojati. Svoju popularnost počinje doživljavati 1970-ih kada se proširio po Europi, Americi i Africi, a za to je prije svega zaslužan reggae pjevač Bob Marley.

POPULARNO

To Top