Umjetnost

Kako sudjelovati na filmskom festivalu ?

Oduvijek ste htjeli svoje ideje podijeliti s publikom, ali niste znali kako sudjelovati na filmskom festivalu. Ovaj tekst će vam dati smjernice koje bi vas mogle potaknuti da se odvažite snimiti film te možda postanete sretnici čiji će film gledati šira publika, a ne samo prijatelji i ukućani.

U današnje vrijeme kad i mobiteli imaju kameru, nije teško sudjelovati na filmskom festivalu.  Ako ste oduvijek imali u glavi neku priču. Svejedno da li je to materijal za animirani, igrani ili dokumentarni film, iskoristite tu ideju i zabilježite je.

Prije svega, trebate odrediti da li je vaša priča za animirani film, igrani ili pak dokumentarni. Nakon toga, važno je da priča ima smisao. Uvod , razradu i zaključak. Prije nego krenete snimati, preporučuje se da skicirate tzv. knjigu snimanja. Knjiga snimanja su kadrovi koje vi planirate snimiti. Dakle, nacrtate okvire koji će predstavljati okvire kamere i unutar njih skicirate pozadinu i likove koji bi se trebali vidjeti kasnije na vašoj snimci. Ta knjiga za vas je na snimanju poput karte koja vas vodi od starta do cilja.

thumb                                                                            Knjiga snimanja

 

Za snimanje trebat ćete izdvojiti neko vrijeme. Ako snimate igrani ili dokumentarni film trebat će vam pomoć ljudi koji će vam biti ispred kamere te onih koji će vam pomoći oko nošenja opreme i rukovanja s istom.

Pripazite da uvijek birate dobro osvijetljene kadrove te da vam kamera bude u ravnini i baterije pune. Prije snimanja svakako provjerite da li na kazeti ili memorijskoj kartici ima slobodnog mjesta.

Na snimanje ponesite sve što vam je potrebno. Bilo bi dobro da napravite popis stvari koje trebate ponijeti te da se držite tog popisa. Tijekom snimanja radite sve bez nervoze, nemojte nigdje žuriti i biti napeti jer će se to odraziti na rezultat vašeg posla. Također je važno da snimite određeni kadar iz dva kuta kako bi kasnije u montaži te krajnji rezultat bio dinamičniji. Tijekom snimanja neka vam netko vodi bilješke što ste snimili od kadrova koje ste isplanirali u knjizi snimanja kako bi sve išlo kontinuirano te kako ne biste nešto zaboravili.

kako-sudjelovati-na-filmskom-festivalu-1

 

Ako niste sigurni s montiranjem snimljenog materijala, bilo bi dobro da otiđete u određeni kino klub gdje će vam iskusniji članovi kino kluba rado pomoći kod montiranja snimljenog materijala. Ukoliko smatrate da nemate dovoljno kvalitetnu opremu, kino klubovi posuđuju svoju opremu kako biste mogli snimiti svoj film.

Nakon što ste snimili film, pratite objave kad su određeni filmski festivali te na vrijeme pošaljite na dvd-u svoje filmove na adrese gdje se prijavljuju filmovi. Možda ćete baš imati sreće da vam film prođe u izbor za projekciju na festivalu.

POPULARNO

To Top