Obrazovanje

Kako bušiti pleksiglas?

kako-busiti-pleksiglas

Pleksiglas je materijal izgledom vrlo sličan staklu, ali puno čvršći od stakla te je na taj način lakši za bušenje…

Pleksiglas je materijal izgledom vrlo sličan staklu, ali puno čvršći od stakla te je na taj način lakši za bušenje. Njegova upotreba i korištenje je za akvarije, farovima automobila, viziri motornih kaciga, zaštitne ograde na hokejaškim igralištima i mnogim drugim mjestima.

Kao i kod običnog stakla može se desiti da pleksiglas pukne tijekom bušenja rupe u njemu, ali ovim člankom ćemo vam otkriti tehnike kako da vam se takve stvari ne dešavaju.

Za bušenje pleksiglasa koristite ravnu podlogu. Polegnite pleksiglas na podlogu te ga imobilizirajte kako tijekom bušenja ne bi došlo do pomicanja. Za postizanje stabilnosti pleksiglasa možete se koristiti raznim tehnikama, možete ga zalijepiti ljepljivom trakom, pričvrstiti ga ili privezati ga na neki drugi način ili jednostavno postaviti nekakav drugi predmet uz na njega te ga tako fiksirati i spriječiti od jakog vibriranja.

Označite rupu markerom ili nekom drugom olovkom koja će biti vidljiva i pomoći vam točno odrediti mjesto buduće rupe. Sada zalijepite malo ljepljive trake na mjesto gdje će biti rupa tj. na mjesto gdje ćete početi bušiti i na mjesto gdje ćete izbiti van sa svrdlom s druge strane pleksiglasa.

Nakon što se zalijepili ljepljivu traku bilo bi dobro ponovo označiti mjesto buduće rupe radi preciznog bušenja. Prilagodite debljinu svrdla promjeru rupe koju želite izbušiti i namjestite na bušilici veliki broj okretaja jer na taj način je nabolje bušiti pleksiglas.

Prvo napravite malu rupu pa zatim probijte na drugu stranu, na ovakav način ćete smanjiti mogućnost pucanja. Većina stručnjaka kaže da bi bilo dobro malo podmazivati rupu dok ju bušite jer se na taj način smanjuje toplina koja nastaje trenjem dok bušite.

Drugi razlog zašto da podmazujete rupu je taj da spriječite frcanje malih komadića pleksiglasa na sve strane. Za podmazivanje možete koristiti običnu vodu. Samo lagano poprskajte po rupi kako bi smanjili temperaturu. Bušenje rupe u pleksiglas može biti jako zeznuto, pogotovo jer nemate mjesta za pogrešku, međutim ako pratite ove savjete rizik od pucanja pleksiglasa možete svesti na minimum.

VermaLogo

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh