e-Kako | Homepage
Kako koristiti libelu?

Kako koristiti libelu?

0 Komentara 🕔07.lis. 2016

Libela ili popularnije poznata kao vaservaga je geodetski mjerni instrument koji služi za postavljanje osi u vertikalan ili horizontalan položaj, a također se koristi kao geodetski pribor.

Namještaj i ostale objekti, iz estetskog razloga, ali i zbog ravnoteže, ne možete postavljati proizvoljno. Kako bi namještaj i ostale elemente postavili u ravnini, neophodna vam je libela. Korištenje libele ne oduzima puno vremena, a rezultati su jednako vidljivi koliko i korisni.

Libela je izrađena od metala ili tvrde plastike. Dio koji prikazuje da li je objekt u ravnini, obično je zelene ili žute boje. Unutar tog dijela je mjehurić koji vam pomaže očitati ravnotežu/neravnotežu određenog objekta.

Korištenje libele vrlo je jednostavno. Postavite libelu uzduž objekta za kojeg želite znati da li je postavljen u ravnoteži. Ako se mjehurić unutar libele nalazi između dvije vertikalne crtice, vaš objekt je postavljen u ravnoteži.

U situaciji kad se mjehurić nađe u lijevoj pregradici, tada je objekt koji se provjerava nakrivljen u desno. Da biste objekt poravnali u ravnotežu, potrebno ga je poravnati prema lijevo. Tada će se mjehurić naći u centru i objekt će biti u ravnoteži.

Ako se mjehurić nađe u desnoj pregradici, objekt je nakrivljen u lijevo. Da biste objekt poravnali u ravnotežu, potrebno ga je poravnati prema desno. Mjehurić će se tada naći između dvije pregrade te će objekt biti u ravnini.

Ovisno koji objekt provjeravate, libelu možete postaviti horizontalno ili vertikalno- njezin način rada bit će isti.

vermalogo1

Dok uz pomoć libele postavljate predmete, koristite nešto čime ćete označiti liniju koju ste dobili kad se mjehurić libele našao između dvije pregradice tj. na sredini. Linija koju označite, pomoći će vam da pravilno namjestite predmete.

Postoje i laserske libele. Laserske libele bacaju svoje svjetlosne zrake na objekt koji se želi provjeriti. Rezultat se također očitava uz pomoć mjehurića kao i kod klasične libele.  Kod laserskog očitavanja nije potrebno označiti ravninu jer svjetlosne zrake su oznaka same po sebi, no treba pripaziti da usmjerenost zrake ne upada u oči.

Uz klasične libele i laserske libele, postoje i libele koje istovremenu služe funkciji libele, ali i funkciji kutomjera pa se takve libele nazivaju libele s kutomjerom.

Similar Articles

Kako izabrati mjerni alat ?

Kako izabrati mjerni alat ? 0

Kod odabira mjernih alata prije svega treba obratiti  pažnju na to koji će se objekt

Kako prepoznati neispravnu četkicu ?

Kako prepoznati neispravnu četkicu ? 0

Četkica je dio mnogih alata. Ona prenosi iskru unutar alata. Pomoću navedenih slučajeva u tekstu,

Kako izabrati pribor za bušenje ?

Kako izabrati pribor za bušenje ? 0

Svatko tko ima bušilicu, potreban mu je i pribor za bušenje. Neovisno o tome da

Kako izabrati akumulatorsku bušilicu ?

Kako izabrati akumulatorsku bušilicu ? 0

Planirate kupiti akumulatorsku bušilicu? Donosimo vam informacije koje bi vam mogle pomoći pri odabiru. Akumulatorska

Kako izabrati ploče za brusilicu ?

Kako izabrati ploče za brusilicu ? 0

Uzalud vam i najbolja brusilica, ako ne znate kako izabrati ploče za brusilicu. Ploču ili

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera