Obrazovanje

Kako koristiti libelu?

Libela ili popularnije poznata kao vaservaga je geodetski mjerni instrument koji služi za postavljanje osi u vertikalan ili horizontalan položaj, a također se koristi kao geodetski pribor.

Namještaj i ostale objekti, iz estetskog razloga, ali i zbog ravnoteže, ne možete postavljati proizvoljno. Kako bi namještaj i ostale elemente postavili u ravnini, neophodna vam je libela. Korištenje libele ne oduzima puno vremena, a rezultati su jednako vidljivi koliko i korisni.

Libela je izrađena od metala ili tvrde plastike. Dio koji prikazuje da li je objekt u ravnini, obično je zelene ili žute boje. Unutar tog dijela je mjehurić koji vam pomaže očitati ravnotežu/neravnotežu određenog objekta.

Korištenje libele vrlo je jednostavno. Postavite libelu uzduž objekta za kojeg želite znati da li je postavljen u ravnoteži. Ako se mjehurić unutar libele nalazi između dvije vertikalne crtice, vaš objekt je postavljen u ravnoteži.

U situaciji kad se mjehurić nađe u lijevoj pregradici, tada je objekt koji se provjerava nakrivljen u desno. Da biste objekt poravnali u ravnotežu, potrebno ga je poravnati prema lijevo. Tada će se mjehurić naći u centru i objekt će biti u ravnoteži.

Ako se mjehurić nađe u desnoj pregradici, objekt je nakrivljen u lijevo. Da biste objekt poravnali u ravnotežu, potrebno ga je poravnati prema desno. Mjehurić će se tada naći između dvije pregrade te će objekt biti u ravnini.

Ovisno koji objekt provjeravate, libelu možete postaviti horizontalno ili vertikalno- njezin način rada bit će isti.

vermalogo1

Dok uz pomoć libele postavljate predmete, koristite nešto čime ćete označiti liniju koju ste dobili kad se mjehurić libele našao između dvije pregradice tj. na sredini. Linija koju označite, pomoći će vam da pravilno namjestite predmete.

Postoje i laserske libele. Laserske libele bacaju svoje svjetlosne zrake na objekt koji se želi provjeriti. Rezultat se također očitava uz pomoć mjehurića kao i kod klasične libele.  Kod laserskog očitavanja nije potrebno označiti ravninu jer svjetlosne zrake su oznaka same po sebi, no treba pripaziti da usmjerenost zrake ne upada u oči.

Uz klasične libele i laserske libele, postoje i libele koje istovremenu služe funkciji libele, ali i funkciji kutomjera pa se takve libele nazivaju libele s kutomjerom.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh