POSAO

Kako strojno brusiti drvo?

Brušenje je neizbježan radni korak u obradi drveta. Ako je često riječ o većim površinama, isplati se nabaviti strojnu brusilicu koja ne mora poslužiti samo za zaglađivanje nego i za uklanjanje laka.

Svi brusni alati za drvo (tračne, vibracijske, ekscentrične, oscilacijske ili delta brusilice) koriste brusni papir različitih granulacija za brušenje. Brusnih papira ima s različitim stupnjem zrnatosti (granulacija), odnosno grubosti. Za veće i grublje poslove upotrebljava se npr. zrnatost 80 ili 60. Za srednji stupanj brušenja uzima se zrnatost 100, a za završno fino brušenje 120 i više.
Pri brušenju drveta treba što ravnomjernije prelaziti preko površine dugim potezima u smjeru vlakana, također treba paziti da se dobije ujednačena površina bez ulegnuća i ogrebotina.

Strojna pomagala

Kod tračne brusilice motor pokreće okretanje obložene tekstilne trake. Tračne brusilice univerzalno su primjenjive, a ovisno o grubosti mogu se rabiti za fine i grube radove što naravno ovisi o granulaciji brusnog papira koji upotrebljavate. Do izražaja dolaze na velikim površinama. Postoje izvedbe s različitim širinama (što je važno pri kupnji tračnih brusilica). Specijalna je varijanta takozvana power brusilica s vrlo uskom brusnom trakom. Njome se može obrađivati i u najtješnjim uvjetima.

Vibracijske ili oscilacijske su brusilice brusni strojevi s pravokutnom površinom. Kod njih se „tanjur“ giba amo-tamo u ravnini i pri tome skida samo malo materijala. Te su brusilice pogodne za fino brušenje drvenih površina i popratno brušenje pri lakiranjima.
Za skidanje laka se često rabe ekscentrične brusilice čiji se fleksibilni brusni tanjuri gibaju kružno. To izaziva relativno jako skidanje materijala pa se njima bez problema može odstranjivati stari lak ili oblikovati stvrdnuti kit.
Delta-brusilice prepoznatljive su po zaobljenim trokutastim tanjurima. Način rada stroja sličan je onom oscilirajuće brusilice, a zahvaljujući domišljatom obliku moguće je doprijeti do inače nedostupnih mjesta.

VermaLogo

Kod uporabe brusnih strojeva nužna je zaštita usta i očiju, prije svega kod odstranjivanja laka te zaštiti od frcnja piljevine i iverice prilikom rada. Za što manje dizanje prašine, gotovo svi strojevi raspolažu priključkom za usisavač ili se on može ugraditi naknadno.

1 Komentar

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh