Karijera

Kako se vratiti na posao poslije porodiljnog?

kako-se-vratiti-na-posao-poslje-porodiljnog

Jedan od najvećih izazova kod novih majki je povratak na posao i suočavanje s poslovnim obvezama nakon porođajnog dopusta…

Jedan od najvećih izazova kod novih majki je povratak na posao i suočavanje s poslovnim obvezama nakon porođajnog dopusta. Mnoge žene, naime strahuju da neće imati dovoljno odvažnosti i hrabrosti nakon povratka na posao, a muči ih i pitanje kako će se utjecaj majčinstva odraziti na profesionalan dio njihova života.

Stručnjaci ističu da je prvi tjedan najteži zbog prilagodbe, no drže da mlade majke koje se nakon poroda žele vratiti na posao ne smiju izgubiti kontakte sa svojim suradnicima. Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Započnite s radom sredinom radnog tjedna

Zatražite od poslodavca, ako je to moguće, da započnete s radom u srijedu ili četvrtak, umjesto u ponedjeljak. Naime, ako na posao dođete sredinom tjedna, nakon samo tri radna dana bit će te pred vikendom, time će vrijeme brže proći, a skupit ćete samopouzdanja za sljedeći tjedan. Brže i lakše ćete se prilagoditi na stare/nove obaveze.

Očekujte nalet emocija i neobuzdanost hormona

Čak i onim ženama kojima je posao i karijera bio na prvom mjestu prije odlaska na porodiljni dopust, teško će se moći koncentrirati samo na posao kada znaju da ih kod kuće čeka dijete. No, to je uobičajeno. Naime, treba proći neko vrijeme da uskladite posao i privatan život.

Znanstvenici sa sveučilišta Columbia proveli su istraživanje nad 1000 mališana kojima je do sedam godina, a koje je pokazalo kako, nakon majčina povratka na posao, dijete ne ispašta. Prateći njihov razvoj, zaključili su da djeca nisu pretrpjela nikakve posljedice za svoj osobni, psihofizički razvoj.

Kontaktirajte druge majke i razmjenite iskustva

Jedno od najvažnijih savjeta za mlade majke je da ne izgube kontakte sa suradnicima, ali i da prije povratka na posao stupe u kontakt s kolegicama koje su se tek vratile na posao nakon porodiljnog. Njihovi savjeti bit će vam od velike koristi.

Odvojite posao i privatni život

Ako sebe doživljavate kao poslovnu ženu, unatoč tomu što u određenom trenutku u životu obavljate majčinske dužnosti, nastojite uskladiti obitelj, posao i privatan život. Pokušajte na poslu dati svoj maksimum te biti što učinkovitiji. Nemojte zaboraviti da će vam jedino temeljito obavljanje radnih zadataka ostaviti dovoljno vremena za zabavu s djetetom. Jednako je važno da majke osjete zadovoljstvo jer imaju karijeru pa je i odnos prema djetetu puno kvalitetniji.

Kako tvrdi istraživanje Sveučilišta Kalifornija : Djeca će biti puno uspješnija u školi te će se bolje snaći u društvu ako je majka s njima provela barem prvu godinu nakon rođenja. Međutim, dulje odgađanje povrataka na radno mjesto nije bolje je za bebe, jer su bebe čije su se majke vratile na posao dvije ili tri godine nakon porođaja puno uspješnije, upravo taj tajming povratka na posao ima najveću ulogu. Puno radno vrijeme umjesto skraćenog radno vremena ili ostanka kod kuće, može biti uzrokom kasnijih problema ponašanja u djece. No na uspjeh i ponašanje mališana, tvrdi istraživanje, utječe financijska i obiteljska struktura.

Bebe čije su majke samohrane ili imaju niska primanja, majčin povratak ne doživljavaju pretjerano stresno, jer upravo povratak na posao i primanje plaće smanjuje stres u cijeloj obiteljskoj zajednici. Za razliku od njih, bebe koje žive s oba roditelja, a majke se vrate na posao za tri godine nakon njihova rođenja imaju veće izglede za razvoj problema u ponašanju.

POPULARNO

To Top