Obrazovanje

Kako izabrati pribor za bušenje ?

Svatko tko ima bušilicu, potreban mu je i pribor za bušenje. Neovisno o tome da li se radi o akumulatorskoj bušilici ili o električnoj bušilici.

Pribor za bušenje izabire se ovisno o tome što će se bušiti. Svaki materijal koji se buši zahtjeva drugačiji pribor za bušenje. Od pribora za bušenje navest ćemo: svrdla, dijamantne krune, krune HSS-Bi Metal, stepenasta svrdla te adaptere.

banner_verma_clanak

SVRDLA

Kad kupujete svrdla, ona najčešće dolaze u setu. Mogu biti različitih promjera i od različitih materijala. Promjer svrdla ovisi o prihvatu bušilice gdje se umeću ta svrdla. Prihvati mogu biti: SDS, SDS+ te SDS max. Materijali koji čine svrdla su različite mješavine metala. Što su metali koje čine svrdla kvalitetniji, to se njima mogu bušiti objekti čvršćih materijala. Materijali koji se najčešće buše su: metal, zid i drvo te se u skladu s time treba izabrati pribor za bušenje, u ovom slučaju svrdla.

pribor-za-busenje-svrdla

DIJAMANTNE KRUNE

Dijamantne krune dolaze na tržištu za suho bušenje i za mokro bušenje. Suho bušenje je klasično bušenje, dok je kod mokrog bušenja potrebno polijevati vodu po objektu koji se buši. Za razliku od svrdla, uz pomoć krune buše se rupe većih promjera, npr. promjera od 6 cm, dok svrdla buše puno manje rupica. Dijamantne krune su napravljene od čestica dijamanata pa se njima buše čvrsti materijali kao što su različite vrste metala, deblji zidovi i slično.

pribor-za-busenje-dijamantne-krune

KRUNE HSS- Bi Metal

Ovo su krune koje mogu biti promjera i 10ak cm. Takvim krunama, mogu se bušiti: drvo, aluminij, čelik i slični  materijali. Ako češće bušite, savjetuje se nabaviti set od bimetalnih kruna koji sadrži nekoliko kruna različitih promjera.

pribor-za-busenje-krunahss-bi-metal

STEPENASTA SVRDLA

Stepenasta svrdla su svrdla čiji oblik podsjeća na bor, a stepenice svrdla se sužavaju prema vrhu svrdla. Neke vrste takvih svrdala mogu imati i spiralni žlijeb preko sebe. Stepenastim svrdlima buše se: čelik, nelegirajući čelik, nehrđajući čelik, lijevano željezo te aluminij.

pribor-za-busenje-stepenasta-svrdla

ADAPTERI

Pod pribor za bušenje, adapteri obuhvaćaju: brzosteznu glavu, magnetski držač, ključ za glavu te različite prihvate. Neki setovi mogu imati i kutne nastavke što bušilicama omogućuje bušenje na teško dostupnim mjestima. Zajedničko svim tim dijelovima adaptera je da su izmjenjivi.

pribor-za-busenje-adapteri

POPULARNO

To Top