Obrazovanje

Kako izabrati prave šarafe?

Tip šarafa ili vijaka koji trebate izabrati ovisi o vašem poslu i materijalu na kojem radite. Ne koriste se isti šarafi za drvo, željezo, ciglu, plastiku, pleksiglas…

Iako na prvi pogled izgledaju isto, vijci se razlikuju, osim po dužini i širini, po glavi koju šarafite, DIN-u i materijala od kojeg su napravljeni.

Veličina šarafa

Veličina šarafa je uvijek vrlo dobro naznačena na kutiji šarafa.

Npr. 6mm x 100mm.
Ta dva broja označavaju veličinu pojedinog šarafa. 6 mm je znak za promjer Ø šarafa, tj za njegovu debljinu, a 100 mm je oznaka dužine šarafa.

Glava šarafa

Prihvat na glavi šarafa može biti križni, ravni, zvjezdasti (torx), imbus, kockasti…

Kako bi mogli koristiti određene prihvate na šarafima, morate imati odgovarajuće odvijače ili bit nastavke.

Za rad s drvom ili materijalima od drva prvenstveno se koriste šarafi s ravnom glavom. Glava na takvim šarafima uvučena je u drvo nakon što se zašarafi do kraja, te je tako u ravnini s radnom površinom. Takvi šarafi se najčešće koriste na namještaju kako bi ljepše izgledali tj. bili manje vidljivi.

Šarafi s okruglom izbočenom glavom uglavnom se koriste za spajanje armature, željeza ili limova. Zbog takve glave najčešće u kombinaciji s maticom kako bi se mogli dodatno zategnuti. Njihova primjena u kućanskom namještaju je rijetka, iako postoje varijante s ukrasnim glavama.

Nadalje, postoje šarafi sa šesterokutom glavom, za njihovu primjenu se koristi ključ (imbus). Takvi šarafi najčešće se koristite za spajanje većih drvenih greda ili teških metalnih konstrukcija.

VermaLogo

Napomene

  • Uvijek koristite odgovarajući bit ili ključ kako ne bi uništili šaraf prilikom zatezanja ili otpuštanja
  • Ako spajate dva materijala, pripazite da koristite šarafe dovoljne dužine da prođe kroz prvi materijal, ali da ne bude predugačak i ne probije drugi materijal na koji pričvršćujete
  • Za vanjsku upotrebu najbolje je koristiti šarafe od nehrđajućeg čelika.
  • Ako šarafite u drvo, ono ima tendenciju da puca kada šarafite vijak u njega. Bolje je prije izbušiti manju rupu borerom pa zatim u nju ušarafiti vijak.

POPULARNO

To Top