Obrazovanje

Kako izračunati broj kartica teksta u dokumentu?

Imate neki tekst koji želite prevesti ili lektorirati, te želite izračunati cijenu koliko bi vas to moglo koštati? Prije svega morate saznati broj znakova u tekstu te ga podijeliti s broje znakova u kartici teksta. Kako saznati taj broj možete pogledati u članku: Kako saznati broj riječi u dokumentu?

U prevoditeljskoj ili lektorskoj djelatnosti količina teksta koji se želi prevesti gleda se po karticama teksta. Kartica teksta ili samo kartica je standardna mjera za izračunavanje količine teksta u dokumentu i samim time i određivanje cijene prijevoda ili lektoriranja. Kartica teksta sadrži 1800 znakova bilo da se radi o brojkama ili slovima te ostalim simbolima zajedeno s prazninama između riječi ili razmacima.

Razlog zašto se za mjerenje teksta koriste kartice, a ne stranice teksta je to što je stranica teksta ovisna o proredu, veličini i tipu fonta, marginama, odlomcima…

To znači ukoliko vaš tekst sadrži 5000 znakova, podijelite taj broj s brojem 1800 i dobiti ćete broj kartica. Zatim taj broj kartica pomnožite s cijenom koliko određeni prevoditelj/lector računa po kartici i dobiti ćete cijenu koliko će vas ta usluga koštati.

 

POPULARNO

To Top