Obrazovanje

Kako se proizvodi konac?

kako-se-proizvodi-konac

U današnje vrijeme je namotaj konca sasvim obična stvar. U svakom domaćinstvu naći ćete po nekoliki vrsta konca.

U današnje vrijeme je namotaj konca sasvim obična stvar. U svakom domaćinstvu naći ćete po nekoliki vrsta konca. U današnje vrijeme je namotaj konca sasvim obična stvar. U svakom domaćinstvu naći ćete po nekoliki vrsta konca. Ali, prije 150 godina još uvijek se nije znalo za običan pamučni konac. Svaka domaćica sama je pravila konac od lanenih vlakana.

Konac se može proizvesti od vune, lana, svile i najlona, ali najviše se koristi pamučni konac. Postupak upredanja pamučnog konca vrlo je sličan izvlačenju pamučnih niti za tkanje. Pamučni konac najbolje kvalitete dobiva se od egipatskog pamuka. Najprije se otvore velike bale u kojima egipatski pamuk stiže do nas.

Zatim se pamuk raščešljava i čisti te odlazi u poseban stroj u kojem malene žice čiste i ispra­vljaju vlakna. Iz stroja pamuk izlazi u obliku dugačkih i plosnatih vrpci koje se kasnije izduljuju, pročešljavaju i polažu jedna pored druge. Posebni okviri razvlače te vrpce i uvijaju vlakna. Taj se postupak neprestance ponavlja. Konačno se dobiva fin i mekan konac koji se upreda u čvrstu nit. Tri, četiri, pet pa i šest takvih niti uvijaju se i upredaju zajedno da bi se dobio čvrst i jak konac, koji se kasnije može preraditi bijeljenja ili bojenjem.

Prošlo je dosta vremena dok konačno nekome nije palo na pamet da konac namotava na kalemove umjesto da ga prodaje na metre. Prije otprilike stotinu godina čovjek je izumio šivaći stroj. Budući da su za šivaći stroj bili potrebni fini kalemovi konca, čovjek je počeo proizvoditi konac vrlo lijepo namotan na glatke kalemove.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh