Proizvodnja

Kako se proizvodi sapun?

kako-se-proizvodi-sapun

Jeste li se ikad zapitali koliko sapuna trošite vi i vaši ukućani, stanovnici vašeg grada i žitelji čitave vaše zemlje? Puno?

Jeste li se ikad zapitali koliko sapuna trošite vi i vaši ukućani, stanovnici vašeg grada i žitelji čitave vaše zemlje? Puno? A samo oko stotinu godina dijeli nas od onog vremena kad se je sapun kuhao kod kuće. Danas jedva možete zamisliti koliko je taj grubi sapun zaostajao za glatkim i mirišljavim sapunom kakav se danas posvuda upotrebljava.

Sapun dobivamo kad masti i ulja kuhamo zajedno s alkoholnim tvarima. Te masti mogu biti svinjska mast i loj, a ulje se dobiva od biljaka ili od voćnih sjemenki. Ulja se najčešće vade iz palmina drveta, kokosova oraha i maslina.

Alkalne tvari koje se upotrebljavaju za izradu sapuna su soda i kalijev karbonat. Soda se upotrebljava za izradu tvrdih sapuna za pranje rublja, za toaletne sapune, za sapunske pahuljice i praškove. Kalijev karbonat se upotrebljava za izradu pasti od sapuna i tekući sapun.Sapun se proizvodi na ovaj način: masti i alkalne tvari se kuhaju u golemim limenim loncima, od kojih neki mogu primiti i 175 tona mase. Taj se postupak naziva saponifikacija. Pred sam kraj postupka dodaje se sol, koja pomaže da se sapun izdvoji i podigne na vrh lonca. Otopina, ili solni rastvor, potone na dno. Postupak se ponavlja pet do šest puta, sve dok se i posljednji komadić masti ne pretvori u sapun.

Polutekući sapun se prebacuje u stroj, gdje se miješa sve dok ne postane glatka masa, kojoj se zatim dodaju razni sastojci kako bi sapun dobio posebnu kvalitetu. Može se dodati miris ili boja, sredstvo za omekšavanje ili neki dezinfektant. Ukoliko se želi dobiti lakši sapun, postupak miješanja treba trajati duže, a pri kraju procesa, posebna naprava utiskuje zrak u sapunsku masu.

Kada je vrela sapunska masa dobro promiješana, izljeva se u kalupe ili se podvrgava posebnom procesu ukoliko želimo dobiti sapun u prahu, u pahuljicama ili kuglicama.

Vještina proizvodnje sapuna traje odavno. Prije otprilike tisuću godina ta je vještina čak i izumrla, a konačno su je oživjeli Francuzi i Talijani. Zapravo, francuska riječ savon, što znači ,sapun, potječe od imena talijanskog grada Savone, u kojem je iznova oživljena proizvodnja sapuna.

POPULARNO

To Top