Foto i Kamere

Kako fotografirati akt?

Za početak, uz foto-aparat i model, osigurajte platno za pozadinu, te reflektor ili neko rasvjetno tijelo koje možete micati po potrebi (može i obična lampa). Imate li neku interesantnu prostoriju, onda je moguće i bez platna kao pozadine, ali ukoliko ste početnik, jednostavnije je započeti eksperimentiranje s platnom.

Koristite platno crne ili bijele boje, iako, fotografirate li u koloru, slobodno koristite i platna u boji, jer ”obojana” pozadina može dati zanimljivu atmosferu. Kod odabira crnog ili bijelog platna svakako razmišljajte što želite postići aktom. Bijela pozadina će reflektirati svjetlo, dok će ga crna ”gutati”. Crno platno je puno zahvalnije ako nemate profesionalnu rasvjetu.

Dobro postavljeno svjetlo daje fotografiji dramatiku, pogotovo radite li crno – bijelu fotografiju. Upravo zbog ”drame” bitno je da svjetlo difuzirate. To možete jednostavno napraviti stavljanjem tanke tkanine, npr. plahte, ispred lampe. Ipak, najbolje bi bilo koristiti propusni bijeli kišobran. Osvjetlite li direktno jakim svjetlom model izgledat će plošno i nezanimljivo. Naravno, postoji mogućnost korištenja dnevnog svjetla, ali to je dosta zahtjevno, jer model onda podređujete statičnom izvoru. Odlučite li se za dnevno svjetlo, svakako koristite crnu pozadinu.

Što se tiče postavljanja rasvjete najbolje je da sami eksperimentirate sa kutevima postavljanja. Započnite s jednim rasvjetnim tijelom, pa postupno dodajete druga. Obavezno vodite računa o dužini ekspozicije. Ekspozicija ovisi o mirnoći vaše ruke i, nemojte nikako zaboraviti, mirnoće samog modela. Ukoliko imate stativ za aparat možete slobodno ići do 1/15. Računajte da što duže fotografiranje traje model će biti nervozniji, a samim time puno će se micati, stoga zahtjevnije fotografije napravite na početku.

POPULARNO

To Top