Mobiteli

Kako sakriti privatne slike na smartphoneu?

Od kada se na smartphoneima pojavila kamera, uz sve ostale stvari koje se slikaju i vječno zabilježavaju, ljudi fotografiraju svoja i tuđa gola tijela. Danas se svako malo pojavi golišava fotografija ili video poznatih osoba, neke objavljene namjerno od tih istih poznatih osoba dok su druge žrtve provable u telefon i krađa takvih fotografija.

Iako možda niste mega popularna zvijezda, nezgodno je kada pokazujete nevine slike s godišnjeg odmora prijateljima ili rodbini pa slučajno okrenete i slike vašeg golog selfiejea iz kupaonice.

Kako bi smanjili rizik od te pojave, donosimo vam 5 aplikacija koja vam mogu pomoći u skrivanju vaših golišavih slika ili nekih drugih povjerljivih podataka.

1. Private Photo Vault

Private Photo Vault dozvoljava vam import fotografija u album koji onda zaštitite PIN kodom.
Osim osnovne zaštite šifrom, ova aplikacija ima i dva dodatna bonusa zaštite: “break-in report” i “decoy password.” Ukoliko netko pokuša ući u aplikaciju, aplikacija će potajno okinuti sliku te osobe koja ju pokušava otvoriti i poslati vam njezinu lokaciju . Također jedna od zanimljivih opcija koju možete postaviti je “mamac” šifra koja otvara seriju fotografija te se osobi koja pregledava slike čini da je uspjela provaliti u vaš album a zapravo vidi slike koje se vi namjestili da se mogu vidjeti. Ovo je vrlo zanimljivo jer bi na taj način osoba mogla odustati od pokušaja traženja privatnih fotografija ukoliko bi joj se učinilo da je sve vidjela i da ih nema.

Private Photo Vault dostupna je za iOS uređaje.
Cijena: Besplatno

2. Gallery Lock Lite

Za razliku od drugih aplikacija, Gallery Lock Lite dozvoljava ti da aplikaciju staviš u “Stealth Mode,” tako da se ona uopće ne prikazuje na ekranu tvog mobitela. Ukoliko se odlučite svoje slike sakriti s ovom aplikacijom, do njih ćete jedino doći pritiskom na zvjezdicu na tipkovnici, upisivanje šifre te zatim znaka “poziva” ili zelenom slušalicom Gallery Lock Lite će također uslikati osobu koja koja vam nakon tri neuspjela pokušaja pokuša provaliti u nju.

Besplatna verzija Gallery Lock lets će vam dozvoliti samo određeni dio fotografija koje možete pohraniti te sadrži dosta reklama. Za potpunu verziju bi trebali izdvojiti cca 5$.

Gallery Lock Lite dostupna je za Android uređaje .
Cijena: Besplatno

3. Best Secret Folder

Ukoliko ne želite da itko zna da ste skinuli neku aplikaciju za privatnost, isprobajte Best Secret Folder. Ikona aplikacije se prikazuje “My Utilities,” tako da nitko vaše fotografije neće niti tražiti na mjestu za koje pretpostavljaju da se tamo niti ne nalaze.
Nakon što otvorite aplikaciju, možete postaviti šifru. Postavljenu šifru si pošaljete na mail, a jedina loša strana ove aplikacije je ta što nema resetiranja šifre pa tako ako ju izgubite, izgubit ćete pristup folderu. Također i ova aplikacija slika i locira uljeze koje ju pokušavaju otvorite.

Best Secret Folder dostupna je za iOS uređaje.
Cijena: Besplatno

4. KeepSafe

Ukoliko tražite jednostavnu aplikaciju sa šifrom koja može zaštititi vaše slike i video materijale onda je KeepSafe pravi izbor. Jednostavno ukucajte svoj PIN i ubaciti ćete datoteke unutar aplikacije. Nakon importa slika i videa, nemojte ih zaboraviti izbrisati iz galerije, jer sama aplikacija to ne radi.

Aplikacija ima mogućnost nadogradnje pa tako dobivate neke dodatne opcije kao što su: lažni PIN, alarme, individualne šifre za pojedine albume itd.

KeepSafe dostupna je iOS i Android uređaje.
Cijena: Besplatno

5. KYMS

Aplikacija je nakon skidanja zamaskirana u “kalkulator”. Nakon pokretanja aplikacije, potpuni funkcionalan kalkulator se pojavljuje te kako bi dohvatili svoje skrivene datoteke trebate utipkati PIN te znak jednakosti. Zajedno sa skrivenim slikama i videima, ovdje možete sakriti i PDF, Word, Excel, PowerPoint i ostale dokumente.

KYMS je dostupna za iOS uređaje.
Cijena: Besplatno

Morate biti svjesni činjenice da privatnost na internet ne postoji i da su svi podaci koji se nalaze na velikoj mreži na neki način dostupni koliko god ih zaštitili lozinkama i neprobojnim šiframa. Ako doista želite zaštititi neke podatke i ne pokazivati ih drugima, savjetujemo da ih odmah obrišete.

POPULARNO

To Top