Mobiteli

Kako smanjiti potrošnju baterije na smartphoneu?

Smartphone ili pametni telefon koristi jako puno baterije zbog svih mogućnosti koje nam pružaju. Veliki ekrani, konstantno povezivanje na internet, mnoštvo dodatnih funkcija kao što je GPS prijamnik, sinkronizirane aplikacije i widgeti moraju se odraziti na trajanju baterije.

Zaslon ili ekran smartphonea

Ovo je element koji koristi veliki dio vaše baterije smartphonea. Njegova veličina i stalno očitavanje dodira troši između 20% i 40% baterije.

Smanjite svjetlost na vašem zaslonu (Settings – Display – Brightness)

Također možete podesiti da se svjetlost automatski smanjuje ovisno o vanjskim uvjetima

Animirane slike i screensaveri

Screen saveri i animirane slike koriste jako puno vaše baterije zato je najbolje jednostavno odabrati tamnu, jednobojnu pozadinu.

Zaključavanje

Namjestite automatsko zaključavanje na vašem smartphoneu jer će te na taj način smanjiti mogućnost da vam se upali i nepotrebno troši bateriju.

Povezivanje

WiFi, GPS, NFC, Bluetooth, 3G, sve ove funkcije povezivanja troše vašu bateriju. Isključite ih ukoliko ih ne koristite.

Koristite WiFi hot spotove kad god je to moguće, jer WiFi koristi daleko manje energije od prijenosa podataka preko mobilne mreže.

Aplikacije

Pozadinske aplikacije koriste vaš procesor pametnog telefona pa na taj način također troše veliki dio energije. Pomoću Task Killer aplikacije možete isključiti sve aktivne pozadinske aplikacije. Nakon što pokrenete aplikaciju prikazat će vam se popis aktivnih aplikacija i samo obilježite one koje ne koristite i pogasite ih.

Instalacija aplikacija koje štede i optimiziraju vašu bateriju i potrošnju struje. To su aplikacije poput JuiceDefender, Battery Saver, Easy Battery Saver, Power Saver, Battery defender…

Vibriranje

Pojedini uređaji vibriraju prilikom tipkanja na njima , kako bi dali do znanja korisniku da je njegova naredba prihvaćena. No, konstantno vibriranje troši bateriju pa ukoliko vam ona nije neophodna, isključite ju. Ista stvar vrijedi i za vibriranje prilikom dolaznih poziva ili poruka.

Sinkronizacija

Prijenos podataka putem mobilne mreže je veliki potrošač energije, pa provjerite sinkronizacije aplikacija na vašem telefonu. Primjerice, vremenska prognoza i vijesti se ne moraju sinkronizirati periodično, prebacite ih na ručnu sinkronizaciju i osvježite ih samo onda kada će vam trebati. Ista stvar je i s aplikacijama poput facebooka ili twittera.

Nadogradnja

Nadogradnje omogućuju bolji rad softvera i često manje trošenje baterije. Vodite računa o obavijestima o nadogradnjama i često nadograđujte svoj smartphone.

Isto tako isključite automatske notifikacije o nadogradnji.

POPULARNO

To Top