Hobi i igre

Kako se igra airsoft?

kako-se-igra-airsoft

Airsoft je sport nastao u Japanu i Hong Kongu gdje je zbog strogih zakona teško legalno pridobiti oružje, proširio po svijetu…

Airsoft je sport nastao u Japanu i Hong Kongu gdje je zbog strogih zakona teško legalno pridobiti oružje, proširio po svijetu, a doživio svoj procvat u SAD-u gdje se uz paintball razvio kao zabavna timska igra.

Airsoft je ratna igra između dvije ekipe. Paintball i airsoft su slični, ali ne i isti. Paintball puška izbacuje metke s bojom, dok airsoft puška izbacuje kuglice bez boje.

Puške su im dosta teže, streljivo se nalazi u magazinu, te nema vanjskih boca s plinom pa su tako i realističnije. Airsoft puške su puno preciznije i imaju veći domet.

Što je potrebno za airsoft?
Za airsoft potrebna je puška, metci, baterija, streljivo i zaštitne naočale.

Kakve su puške za airsoft?
Puške za airsoft replike su pravih, po dimenzijama i težini, ali umjesto pravih metaka izbacuju bijele plastične kuglice. Svaka kuglica ima svoju težinu. Najčešće korištene težine kuglica su 0.23g, 0.25g i 0.27g. Kuglice najčešće zovemo BB.
Jesu li puške za airsoft, zapravo zračne puške. Odgovor je i da i ne.

Puške se dijele na AEG, Bolt sniper i sniper.

 • AEG = Automatic Electric Gun – najraširenija airsoft replika, u kojoj baterija pokreče električni motor koji izbacuje kuglicu. Domet 30-tak metara.
 • SPRINGER = airsoft replike čija se opruga ručno nateže prije pucanja. Domet Snipera je oko 45 metara, a bolt snipera oko 60 metara.

Airsoft pištolji dijele se na:

 • GBB – Gas blow back – daje trzaj pri pucnju, jer se puni posebnim plinom
 • EAP – Electric automatic pištolj – nema trzaj pri pucnju
 • NBB – None blow back – nešto slično GBB-u, samo što se zatvarač fiksira da ne ide u nazad pri pucnju.

Što je to hop-up?
Hop-up, gumica je koja se nalazi u unutrašnjosti puške (u danjem tekstu gearbox, i daje kuglici malu rotaciju prema gore, tako da dalje leti.

 • Airsoft fps – feet per second (stopa u sekundi).
 • AEG ima između 250 i 450 fps-a
 • Sniper ima između 400 i 500 fps-a
 • Bolt sniper ima između 500 i 600 fps-a.

Kako se igra airsoft?

 • Capture the Flag

Ovaj način igre uključuje uzimanje nekih komada opreme, kao što je aktovka ili zastava. Ovaj način igre se može organizirati sa jednom ili više zastava. Kada se organizira susret sa više zastava obično se zastave smještaju u baze. Unutar baze mogu se postaviti stražari, ili nešto slično tajnom skrovištu. Ideja je da za protivnički tim bude što kompliciranije doći do zastave i preoteti ju timu koji ju ima. Jedna zastava se postavlja u sredinu borbenog područja, i za tu zastavu se bore dva tima. Pobijeda se postiže kontroliranjem svih zastava ili kontroliranjem većeg broja zastava od protivnika nakon isteka vremena.

 • Mil-sim (military simulation – simulacija pravog rata, igra se na terenima većim od 2X2 km)

MilSim, izraza za vojne simulacije. Podrazumijeva kombinaciju airsofta i neke stvarne vojne obuke ili vojne situacije. Najveća značajka ovog načina je igranje uloga pa tako često u MilSim-u razlikujemo snajperiste od liječnika, izvidničke jedinice, … itd. Ovaj tip igre smatra se više “hard core” jer zahtjeva od igrača veći angažman i fizičku pripremljenost. Najčešće se svakom timu pruži nekoliko ciljeva ili misija koje treba riješiti, definira se osnovna oprema, oružje, municija, obroci i kreće se u simulaciju stvarne vojne situacije.
Ključni element u MilSim tipovima igara je upotreba spremnika niskih kapaciteta. Za razliku od uobičajenog scenarija gdje se koriste spremnici koji mogu sadržati i nekoliko stotina kuglica (BB-ova), u MilSim-u se koriste spremnici čiji je kapacitet bliži stvarnom oružju (engl. Real steel). Primjeri spremnika koji se mogu susresti u MilSim-u su oni od 30 kuglica za puške tipa M4, M16, SCAR-L, itd. kao i slični kapaciteti bliski stvarnim situacijama za druge replike.

Timovi tijekom odvijanja MilSim-a ostaju na terenu cijelo vrijeme, a jedini razlog zbog kojeg se igrači mogu vratiti do određenog područja je zbog pružanja prve pomoći ukoliko dođe do hitnih medicinskih slučajeva (Jednom prilikom igrač je morao do bolnice jer žena nije htjela roditi bez njega!) ili drugih posebnih okolnosti. Vojna simulacija često traje po nekoliko dana. Nerijetko igrači koriste razna prijevoza sredstva poput kombija, čamaca, kamiona pa čak i helikoptera. U nekim slučajevima, kao što je susret pod imenom Operation Irene (koji se odvija jednom godišnje u SAD-u), sudjeluju i profesionalne organizacije sa stvarnim vojnim vozilima i oklopnjacima. Uz to, postoje i veliki događaji koji se nazivaju MOUT (engl. Military Operations in Urban Teren) gdje se MilSim odigrava u urbanim područjima.

Airsoft igre dakako nisu ograničene na MilSim, CTF (engl.Capture The Flag), arkadni stil (naglasak na pucanju, često na manjim terenima) ili CQB (engl.Close Quarters Battle – Borba na male udaljenosti). Postoje mnogi alternativni načini igranja i scenarija, poput rekonstrukcija raznih povijesnih bitaka od drugog svjetskog rata, vijetnamskog rata i slično.

 • Airsoft je popularan u Hrvatskoj, igrači moraju biti punoljetni, međutim sa 16 godina, smiju igrati uz pratnju roditelja.
 • Airsoft replike mogu se koristiti u mnoge svrhe, kao što je trening i usavršavanje policijskih i vojnih postrojbi, trening ljudi koji njeguju i podučavaju ratničke i borbene vještine, te zabavu i razonodu.
 • Osim na zrak, Airsoft oružje može raditi i na baterije
 • Airsoft municija je jeftinija od Paintball municije (oko 7-10 naprema 1). Međutim, kvaliteta i cijena streljiva mogu varirati. Postoji i biorazgradivo streljivo.

Zaštita
Osnovna zaštitna oprema su zaštitne naočale. Preporučuju se maske koje štite cijelo lice (fantomke), a oprema se može nadopuniti vojničkom jaknom i kacigom. Korisni su i štitnici na laktovima i koljenima i vojna kamuflaža (za zaštitu, prikrivanje i autentičnost).

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh