ZABAVA

Kako zapaliti vatru koristeći povećalo?

kako-zapaliti-vatru-povecalom

Ovo je jedan od dobrih trikova koje valja znati ako se ikada nađete u situaciji da nemate upaljač ili šibice ili su vam one smočene i ostali ste bez plina.

Ovo je jedan od dobrih trikova koje valja znati ako se ikada nađete u situaciji da nemate upaljač ili šibice ili su vam one smočene i ostali ste bez plina. Znanje koje možete iskoristiti kada ste na izletu u prirodi. Sve što vam treba je sunce i povećalo. Prvo što trebate napraviti kako bi zapalili vatru je pronaći suhi prostor gdje ćete ju zapaliti i kontrolirati.

  • Uzmite suhi papir i malo suhog granja ili sijena, te možete iskoristiti sve što se brzo zapali
  • Uzmite povećalo u ruku i usmjerite ga prema suncu. Sada ćete vidjeti gdje prolazi sunčeva zraka i na koje mjesto ona probija kroz povećalo
  • Usmjerite zraku pomicanjem povećala tako da svjetlost pogađa mjesto koje ste predvidjeli za vašu vatru
  • Probajte prilagoditi točku koja se pojavljuje kada zraka prolazi kroz povećalo da bude što manja i što okruglija (inače će vam trebati više vremena da zapalite vatru) jer na taj način iskorištavate maksimum svjetlosne zrake.

Budite strpljivi, i nemojte pomicati povećalo nego ga mirno držite tako 5 do 10 minuta. Prvo će se pojaviti dim, a nakon toga i plamen. Kada se vatra malo rasplamsa slobodno dodajte još materijala za potpalu i održavajte je.

PAŽNJA!

Obratite pozornost ako ste negdje na otvorenom da ne bi izazvali požar. Održavajte vatru onoliko velikom koliko vam je potrebno i svakako pazite da se ne bi proširila na područja koja niste predvidjeli za nju. Upravo ste naučili kako se snaći i zapaliti vatru bez pomagala na koje smo inače naviknuti.

POPULARNO

To Top