Putovanja

Kako zapaliti vatru?

kako-zapaliti-vatru

Danas je lagano i jednostavno zapaliti vatru upaljačem ili šibicama, ali vam ipak treba malo tehnike.

Danas je lagano i jednostavno zapaliti vatru upaljačem ili šibicama, ali vam ipak treba malo tehnike. Prije nego što počnete, morate znati da trebate biti jako oprezni i da vodite računa o tome gdje ćete zapaliti vatru i kako ćete s njom rukovati, kako ne bi izazvali požar koji može uzrokovati veliku štetu, ali morate paziti i radi svoje vlastite sigurnosti. Odredite lokaciju ložišta. Pripazite pritom da niste blizu šume, šikare ili polja koje bi vatra mogla zahvatiti i da pritom ne izazovete požar. Najbolja je lokacija čistina na kojoj ćete moći prići vatri sa svih njezinih strana.

PripremaOčistite zemlju tako da uklonite sve suho lišće i granje (koje također možete iskoristiti za vatru) i da dobijete čistu golu zemlju. Ako pripremate roštilj, možete poslagati kamenje ukrug koje će vam služiti kao zaštita da se vatra ne proširi ili da vam kasnije drži rešetku na kojoj ćete peći meso.

Zatim nasred ložišta postavite najprije komad malo gušćeg zgužvanog papira (karton također dolazi u obzir), zatim uokolo okomito složite drvene treščice i tanke suhe grane u obliku piramide i zapalite. Zapalite prvo papir koji će se prije zahvatiti vatrom te će se ona prenjeti na triješčice. Pripazite da vatra ima dovoljno dotoka kisika jer će se u suprotnom ugasiti. Drvene treščice trebaju biti što sitnije jer će se tako prije zapaliti, ali je sa strane dobro imati i nekoliko većih koje će početnu vatru dulje održati. Nakon što se i veći komadi drva dobro razgore, na njih možete staviti drveni ugljen ili brikete. Dobar žar za roštilj bi trebao biti ravnomjeran, a na ugljenu bi se morao pokazati sivi pokrov od pepela.

Sigurnost – Uvijek blizu sebe imajte koju bocu/kantu vode u slučaju da stvari krenu u smjeru u kojem niste planirali.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Vrh