Medicina

Kako ispravno obavljati veliku nuždu?

Možda će nekima izgledati smiješno i glupo, ali postoji teorija vezana za ispravno i zdravije obavljanje velike nužde. U 2003. godini napravljena je studija na 28 volontera koji su se podvrgnuli eksperimentu i obavljali nuždu sjedeći na standardnom toaletu, sjedeći na nižem toaletu i obavljali nuždu u čučnju.

Čini se kako već generacijama veliku nuždu obavljamo na pogrešan način, a razlog tome je standard koji je prihvaćen u zapadnom svijetu i izum modernog toaleta.

čučanje

Naime, ljudi su po svojoj anatomiji „dizajnirani“ za čučanje te bi, kako tvrde znanstvenici sa Standford sveučilišta, veliku nuždu tako i trebali obavljati. Čučanje opušta naše mišiće pa je tako ljudskom tijelu potrebno manje truda i naprezanja, a i manje vremena da obavi nuždu.

Čučanjem se debelo crijevo ispruži više nego sjedenjem i dolazi položaj za lakšeg izbacivanja izmeta. Idealna pozicija u kojoj bi vaše tijelo trebalo biti prilikom obavljanja velike nužde je da su vam leđa i noge pod kutom od 35 stupnjeva. Svoje tijelo možete dovesti u taj položaj da noge stavite na neki malo uzvišeniji objekt prilikom sjedenja na toaletu, npr. neku manju sjedalicu ili kutiju.

pravilan_polozaj

Ovakvim načinom obavljanja velike nužde postoji vjerojatnost da bi se mogla smanjiti mogućnost pojave prilično ozbiljnih bolesti kao što su ulcerozni kolitis i rak crijeva.

POPULARNO

To Top