Medicina

Kako prepoznati znakove smrti?

kako-prepoznati-znakove-smrti

Bilo da smatrate da poslije smrti odlazite u raj ili pakao, ili ne vjerujete ni u jedno od toga, jedno je ipak sigurno, svi ćemo jednog dana umrijeti.

Bilo da smatrate da poslije smrti odlazite u raj ili pakao ili ne vjerujete ni u jedno od toga, jedno je ipak sigurno, svi ćemo jednog dana umrijeti. Znakovi smrti imaju veoma važnu ulogu u prosuđivanju i utvrđivanju smrti.

Osnovni znakovi da je neka osoba mrtva su:

  • Prestanak disanja
  • Prestanak srčane akcije
  • Isušivanje sluznica

No to ne znači da je osoba potpuno mrtva. To je prva faza smrti – klinička smrt, nakon te faze ako nema pravovremene liječničke intervencije koja može reanimirati čovjeka, nastupa biološka smrt.

Jedno što je zajedničko u svim slučajevima smrti je odsustvo kisika, koje kasnije uzrokuje odumiranje moždanih ćelija. Ako je osoba zaista mrtva, pojaviti će se ovi znakovi koji ukazuju na smrt:

  • Mačje oko – Ako se očna jabučica mrtvaca postranično pritisne, zjenica se izdužuje i postaje ovalna.
  • Mrtvačke pjege – Modro ljubičaste su boje. Nastaju zbog slijevanja krvi u najniže dijelove tijela. Vide se na koži one strane tijela na kojoj mrtvac leži. U početku su pomične, tj. ako mrtvaca okrenemo i pjege će se preseliti opet u najniže dijelove tijela. Mrtvačke pjege počinju se javljati 30 – 60 minuta nakon smrti.
  • Mrtvačka ukočenost – Mrtvo tijelo u početku je mlohavo. Dva do četiri sata nakon smrti započinje kočenje pojedinih zglobova, a 6 – 8 satinakon smrti cijelo je tijelo ukočeno. Ukočenost traje 2 – 3 dana.

POPULARNO

To Top