Medicina

Kako prepoznati znakove smrti?

kako-prepoznati-znakove-smrti

Bilo da smatrate da poslije smrti odlazite u raj ili pakao, ili ne vjerujete ni u jedno od toga, jedno je ipak sigurno, svi ćemo jednog dana umrijeti.

Bilo da smatrate da poslije smrti odlazite u raj ili pakao ili ne vjerujete ni u jedno od toga, jedno je ipak sigurno, svi ćemo jednog dana umrijeti. Znakovi smrti imaju veoma važnu ulogu u prosuđivanju i utvrđivanju smrti.

Osnovni znakovi da je neka osoba mrtva su:

  • Prestanak disanja
  • Prestanak srčane akcije
  • Isušivanje sluznica

No to ne znači da je osoba potpuno mrtva. To je prva faza smrti – klinička smrt, nakon te faze ako nema pravovremene liječničke intervencije koja može reanimirati čovjeka, nastupa biološka smrt.

Jedno što je zajedničko u svim slučajevima smrti je odsustvo kisika, koje kasnije uzrokuje odumiranje moždanih ćelija. Ako je osoba zaista mrtva, pojaviti će se ovi znakovi koji ukazuju na smrt:

  • Mačje oko – Ako se očna jabučica mrtvaca postranično pritisne, zjenica se izdužuje i postaje ovalna.
  • Mrtvačke pjege – Modro ljubičaste su boje. Nastaju zbog slijevanja krvi u najniže dijelove tijela. Vide se na koži one strane tijela na kojoj mrtvac leži. U početku su pomične, tj. ako mrtvaca okrenemo i pjege će se preseliti opet u najniže dijelove tijela. Mrtvačke pjege počinju se javljati 30 – 60 minuta nakon smrti.
  • Mrtvačka ukočenost – Mrtvo tijelo u početku je mlohavo. Dva do četiri sata nakon smrti započinje kočenje pojedinih zglobova, a 6 – 8 satinakon smrti cijelo je tijelo ukočeno. Ukočenost traje 2 – 3 dana.
1 Komentar

1 Komentar

  1. 3. lipnja 2017. at 17:53

    Mislim da bi nekome bilo čudno što se mrtvačke pjege miču ako okrenete mrtvaca. Mislio sam da ih ima više! Barem ih je lako prepoznati. Sav se ježim…

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh