Sport i fitness

Kako se igra američki nogomet?

kako-se-igra-ameriki-nogomet

Američki nogomet nacionalni je sport u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje gotovo svi prate natjecanja i na profesionalnoj i na amaterskoj razini.

Američki nogomet nacionalni je sport u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje gotovo svi prate natjecanja i na profesionalnoj i na amaterskoj razini. Američki nogomet nacionalni je sport u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje gotovo svi prate natjecanja i na profesionalnoj i na amaterskoj razini.

To je igra eksplozivne akcije u kojoj se dvije momčadi krupnih i snažnih muškaraca trude prenijeti jajastu loptu do protivničke end-zone, odnosno iza gol-linije. Igrači djeluju zastrašujuće zahvaljujući kacigama i velikim štitnicima za ramena.U igri sudjeluju dvije momčadi od 11 igrača. Svaka momčad ima do 45 nogometaša, ali samo njih 11 smije biti na terenu tijekom utakmice.

Unutar jedne momčadi postoje sasvim različite skupine specijalizirane za napad, obranu i posebne situacije vezane uz izvođenje slobodnih udaraca.

Utakmica se dijeli na četiri petnaestominutne četvrtine, ali se štoperica kojom se mjeri vrijeme često zaustavlja, tako da susret može trajati i više od tri sata.

Polaganje (touchdown), koji vrijedi 6 bodova, postiže se kada se lopta prenese ili uhvati iza protivničke gol-linije. Momčad koja napada ima pravo da u četiri pokušaja (down) pomakne loptu najmanje 10 jardi bliže prema protivničkoj gol-liniji.
Ako prijeđe manje od 10 jardi, lopta se predaje protivničkoj momčadi.

Lopta se kreće tako što nogometaši trče s njom u rukama ili je dobacuju jedan drugomu. U svakome pokušaju dozvoljeno je samo jedno dodavanje (pass) u smjeru protivničkoga gola. Smije se rušiti samo igrač koji nosi loptu, a smije se blokirati put svim ostalim igračima. Najcjenjeniji su igrači američkoga nogometa vođe navale (quarterbacks), koji vode napad. Tu su i probijači ili trkaći bekovi (running hacks), koji preuzimaju loptu od vođe navale i osvajaju prostor trčanjem, i krilni hvatači (wide receivers), koji veoma precizno hvataju dodavanja i dalje osvajaju prostor trčanjem, te često postižu polaganje (touchdown).

Nakon polaganja mogu se osvojiti dodatni bodovi ako se lopta šutne iznad donje prečke gola. Ako priđu dovoljno blizu gola, prije završetka četvrtoga pokušaja, igrači imaju pravo pokušati udarac na gol s terena i, ako su uspješni, osvajaju 3 boda.

Pravila američkoga nogometa potječu još iz 1874. godine, kada je gostujuća momčad kanadskoga sveučilišta Mc-Gill (iz Montereala) upoznala studente Harvarda s pravilima engleskoga ragbija. Američkim se studentima ta igra toliko svidjela da su ju, uz izmjene, predstavili drugim koledžima diljem Amerike.

Pravila se neznatno razlikuju između srednjoškolskoga, sveučilišnoga i profesionalnoga nogometa. Kanadski nogomet sličan je američkom, s tom razlikom što u Kanadi momčad ima 12 igrača, a teren je malo veći. Teren za američki nogomet naziva se i roštilj zbog posebnih linija koje dijele teren.

POPULARNO

To Top