Sport i fitness

Kako se igra baseball?

kako-se-igra-baseball

Bejzbol je ljetni nacionalni sport u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bejzbol je ljetni nacionalni sport u Sjedinjenim Američkim Državama. Bejzbol je ljetni nacionalni sport u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas se bejzbol igra u mnogim zemljama te je 1992. godine stekao status olimpijskoga sporta.

Bejzbol igraju dvije momčadi od po 9 igrača, a svaka momčad ima po 9 inninga – izmjena udaraca, tijekom kojih je na terenu 10 igrača – udarac iz jedne momčadi i 9 igrača iz druge momčadi. Bacač upućuje loptu prema udaraču, koji se trudi da ju udari palicom, nakon čega kreće u trk. Bodovi se postižu uspješnim optrčavanjem sve četiri baze, koje su na kutovima unutrašnjega polja. Krug oko polja ne mora se uvijek istrčati odjednom.

Jedna se momčad mora tijekom cijele utakmice pridržavati redoslijeda kojim igrači dolaze na mjesto udaraca, ali mogu biti izvršene zamjene.

Svjetski sport
Od 1903. godine u SAD-u se organizira završnica u kojoj se nadmeću pobjednici dvije najveće lige – Nacionalne i Američke, u kojima igra i nekoliko kanadskih momčadi. Pobjednik toga Svjetskoga kupa je momčad koja prva dobije četiri utakmice.

Zemlje u kojima je bejzbol jedan od popularnijih sportova su, na primjer, Nizozemska, Australija, Južna Afrika, Japan i mnoge južnoameričke zemlje. Kuba, koja dominira svjetskim amaterskim prvenstvima od 1938. godine, s lakoćom je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.U nekim zemljama i žene igraju bejzbol, iako je softbol, lakša varijanta bejzbola na manjemu terenu, prisutniji sport u ženskoj konkurenciji.

Babe Ruth je jedan od igrača koji je najzaslužniji za to što je tijekom 20-ih godina prošloga stoljeća bejzbol postao veoma popularan sport. Kada je momčad New York Yankees izgradila novi stadion, nazvali su ga «Kuća koju je podigao Babe Ruth», jer je većim dijelom bio plaćen novcem od prodanih ulaznica, a znalo se da Babe Ruth privlači uvjerljivo najviše gledalaca.

Osnovna pravila
Inning završava kada tri igrača ispadnu iz igre. Udarači mogu ispasti na nekoliko načina: ako im tri puta zaredom ne pođe za rukom udariti loptu, ako protivnički igrač u polju uhvati loptu koju je udarač udario prije nego što ona padne na zemlju ili ako ne stigne do prve baze prije nego što igrač u polju s loptom ne dotakne bazu.

POPULARNO

To Top