Sport i fitness

Kako se igra futsal?

kako-se-igra-futsal

Futsal termin je skraćenica od portugalske „futebol de salao“, odnosno španjolskih riječi futbol de sala koje znače dvoranski nogomet.

Futsal termin je skraćenica od portugalske „futebol de salao“, odnosno španjolskih riječi futbol de sala koje znače dvoranski nogomet.

To je naziv za mali nogomet koji se igra po pravilima FIFE.

Futsal je najjednostavnije objašnjeno umanjena verzija velikog nogometa. Igraju ga dvije momčadi po četiri igrača, uključujući i vratara. Tu se i nalazi najveća razlika između futsala i tzv. malog nogometa koji se u Hrvatskoj po turnirima uglavnom igra po sistemu 5+1, dakle pet igrača i vratar. No, tu ne prestaju razlike.

Pravila su puno pojednostavljena, a lopta je tvrđa, manja i slabije odskače od površine.

Vratari imaju posebne rukavice bez prstiju kako bi imali više osjećaja za obranu, da im lopta ne sklizne i pri bacanju brze lopte prilikom kontranapada.

Pravila:

  • igra se loptom br. 4, teškom između 400 i 440 grama. Bačena s visine od 2 metra ne smije skočiti manje od 50 i više od 65 cm, cca 30% manje nego prava nogometna lopta
  • nema zaleđa
  • igra se u dvorani po četiri plus jedan sistemu, što ga ujedno razlikuje od klasičnog malog nogometa koji se igra 5+1
  • na klupi mogu sjediti još sedmorica,broj izmjena je neograničen, a zamjene se vrše na svojoj polovici terena
  • igrače se može kazniti žutim i crvenim kartonom
  • vrijedi pravilo akumulirani prekršaj, tj. u svakom poluvremenu nakon 5 prekršaja izvodi se kazneni udarac sa 10 m
  • nakon 6 prekršaja momčad ne smije postavljati živi zid
  • vratar ne smije dodati loptu rukom igraču koji se nalazi unutar šest metara
  • igrači u polju mogu igrati svim dijelovima tijela osim rukom

Prednosti futsala su u tome što je potpuno neovisan o vremenskim uvjetima jer se igra u dvorani. Igra je tečnija, ima više driblinga i raznih akrobacija. Može se vidjeti puno spektakularnih poteza i finti. Igra je puno brža i aktivnija.

Dimenzije igrališta su dužina od 25 – 42 m, širina od 15 -20 m, dimenzije gola su 3X2 metra. Igra se 2 puta po 20 minuta čiste igre, ako je igra neriješena, onda se u eliminacijskoj fazi igraju dva produžetka po pet minuta nakon čega svaka momčad izvodi pet penala.

POPULARNO

To Top