Biologija

Kako brzo ovci raste vuna?

kako-brzo-ovci-raste-vuna

Vuna raste ovci kao što čovjeku raste kosa, i služi joj kao zaštita od hladnoće.

Vuna raste ovci kao što čovjeku raste kosa, i služi joj kao zaštita od hladnoće. Svake godine, obično u proljeće, kad nastupe topliji dani i kad ovcama više nije potrebna zaštita od hladnoće, one se vode na šišanje, što je poznato i kao striža ovaca. Tada se ostriže sva vuna; ona je obično puna trnja, čičaka i prirodne masne tvari koja se zove „lanolin.

U većini slučajeva ostriže se cijelo runo, umotava i vezuje dvostruko upredenom vunom. Nitko još ne zna kada je čovjek prvi put pripitomio ovcu. Ali je zato poznato da je još u davno doba čovjek uzgajao ovcu radi vune i mesa. Poslije striže, vuna se čisti, grebe i pročešljava, kako bi se ispravile sve kovrče i uvojci, a potom se vuna prede u niti. Vuneni konac, tako dobiven, upotrebljava se za pletnju odjeće ili za tkanje. Postoje različite vrste ovaca; neke se odlikuju odličnom vunom, druge izvrsnim mesom. Jedna vrsta ovce, poznata kao „merino ovca, koja inače vodi porijeklo iz Španjolske ili Afrike, nalik je na čupavu gomilu vune iz koje izviruju jedino nos i četiri noge!

U Australiji postoji više tipova ovaca roda „merino, znači vrste koja može donijeti najveću količinu izvanredno dobre vune. Otuda je uzgoj ovaca i proizvodnja vune najrasprostranjenija djelatnost u toj zemlji.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh