Astronomija

Kako često vidimo Halleyev komet?

kako-cesto-vidimo20komet

Najpoznatiji komet u povijesti čovječanstva koji je dobio ime po svom otkrivaču Edmondu Halleyu spada u skupinu sjajnih kometa kratkog perioda.

Najpoznatiji komet u povijesti čovječanstva koji je dobio ime po svom otkrivaču Edmondu Halleyu spada u skupinu sjajnih kometa kratkog perioda. Zapisi o ovom kometu sežu još od do 240.g. pr. Kr. kad su ga vidjeli u Kini i optužili za smrt carice. Babilonci su ga vidjeli 164. i 87. prije nove ere. Rimljani su vjerovali da on simbolizira smrt vojnika i državnika Marka Vipsanija Agripe. Godine 295. Kinezi su shvatili da je komet što su ga vidjeli na istoku (kako se primiče Suncu) istovjetan onom koji su vidjeli kasnije, istog mjeseca, na zapadu (kako se udaljava od Sunca).

Zašto se Halleyev komet vidi samo svakih 76 godina?

Zato što je njegova staza oko Sunca jako izdužena. U trenutku kad je najbliže Suncu, nalazi se između Venerine i Merkurove staze, da bi ga poslije našli dalje i od Plutonove staze. Kad je udaljen od Sunca, on je nalik lopti od plinova i ledene prašine, sa slabim odsjajem Sunčeva svjetla. Približujući se Suncu plin se zagrijava i stvara neku vrstu vlastite svjetlosti. Plin i prašina se pod Sunčevim svjetlom rasprše stvarajući karakterističan rep.

Halleyevu kometu treba 76 godina da bi opisao svoju stazu, a u tom se razdoblju približi Suncu, i tad je vidljiv nakratko i sa Zemlje. Poslane su mnoge sonde za proučavanje ovoga kometa. Sonda Giotto, izbačena u srpnju 1985., susrela je komet u ožujku 1986. godine. U srpnju 1994. golemi komet Shoemaker-Levy 9, razbijen u 21 fragment, udario je u Jupiter.

Talijanski slikar i graditelj Giotto (1266?-1337) naslikao je jedan komet na svom Poklonstvu kraljeva u kapeli Scrovegni u Padovi. Po obilježjima naslikanog kometa čini se da ga je osobno imao priliku vidjeti. Možda baš taj, Halleyev, koji je bio vidljiv tri tjedna krajem rujna i početkom listopada 1301. godine. Međutim, nismo sigurni, jer to nije bio jedini komet koji se mogao vidjeti u to vrijeme.

POPULARNO

To Top