Izumi

Kako funkcionira sprej?

kako-funkcionira-aerosol

Boje, lakovi, dezodoransi, osvježivači prostora, insekticidi i sredstva za čišćenje…

Boje, lakovi, dezodoransi, osvježivači prostora, insekticidi i sredstva za čišćenje…to su samo su neki od proizvoda koji se mogu kupiti i upotrebljavati u obliku spreja, odnosno aerosola. Postoje čak i tekući zavoji koji se u spreju nanesu na ozljedu, a stvrdnu se tek u dodiru s kožom. Unutar konzerve limenka aerosola sastoji se od metalne posude s konkavnim dnom. Dno mora biti baš takvoga oblika da bi moglo izdržati visok tlak unutar limenke.

Na vrhu konzerve je plastična štrcaljka koja je povezana s ventilom i klipom. Tanka plastična cijev ide od štrcaljke do samoga dna limenke. U limenci se nalazi željena tvar pomiješana s tekućinom koju nazivamo raspršivačem.

Raspršivač je jedinstven po tome što se pretvara u plin kada izađe iz konzerve. Kada se pritisne štrcaljka, tlak plina potiskuje boju, lak ili dezodorans kroz cjevčicu i štrcaljku. Tako nastaju sitne kapljice koje, zapravo, čine sprej, odnosno aerosol.

Posljednjih desetljeća znanstvenici su sve više zabrinuti nad činjenicom da neki od raspršivača, a posebno oni koji se najčešće upotrebljavaju, onečišćuju životnu sredinu i oštećuju ozonski omotač. Taj tanki sloj u višim dijelovima atmosfere štiti nas od štetnoga ultraljubičastoga sunčeva zračenja. Stoje ozonski omotač tanji i oštećeniji, to su ljudi podložniji raku kože. Zato su znanstvenici izumili sigurnije raspršivače, one koji nisu štetni za ozonski omotač, a limenke koje ih sadržavaju obilježene su posebnim znakom.

POPULARNO

To Top