ZNANOST

Kako je nastala zemlja?

kako-je-nastala-zemlja

Jeste li znali da je gotovo sva obradiva zemlja, koja danas postoji, nastala od stijena?

Jeste li znali da je gotovo sva obradiva zemlja, koja danas postoji, nastala od stijena? Priroda je milijunima godina drobila i usitnjavala stijene u sićušne čestice koje danas nazivamo zemljom. To se događalo na različite načine.

Uslijed naizmjeničnog zagrijavanja i hlađenja, stijene su pucale. Vjetrom nošen pijesak glačao je kamen, ledenjaci su strugali njegovu površinu, a valovi, koji su udarali o obalu, razbijali su stijene u sve manje i manje dijelove. Neke bakterije stvarale su kiseline koje su potpomagale raspad kamenja. Po jednoj metodi, zemljište se dijeli po veličini i količini kamenih čestica u njemu.

Pješčano tlo ponajviše je sastavljeno od pijeska. Glina se sastoji od vrlo sitnih čestica i obično je takva zemlja tvrda, hladna i vlažna. Ilovača je mješavina pijeska i gline. Kamenito tlo sadrži veliku količinu kamena i šljunka. Humus sadrži nešto kamenih, čestica i uglavnom se sastoji od organskih tvari, od trulih biljaka i razgrađenih životinjskih vrsta.

Tlo na kojem rastu biljke ne sadrži u sebi samo kamene čestice. To je složena supstanca, u kojoj se nalaze mineralne soli, trula organska tvar i živi organizmi. Vrijednost tla ovisi o njegovoj sposobnosti opskrbe korijenja biljaka hranom, zrakom i vodom. Ako bismo prekopali tlo i u njemu ubili svaki živi organizam, ono više ne bi bilo plodno. Međutim, ako bi zemlja sadržavala svu potrebnu hranu za biljke, na njoj ne bi moglo ništa rasti bez vode koja rastvara tu hranu. Voda se podiže u zemlji isto kao u spužvi kad se stavi u tanjur s vodom. Podizanje ove vode omogućuje rast biljaka čak i onda kad kiša ne pada dugo vremena

POPULARNO

To Top