Izumi

Kako je nastao šivaći stroj?

kako-je-nastao-sivacui-stroj

Jedan je istraživač zalutao i našao se u nekom posve nepoznatm području.

Jedan je istraživač zalutao i našao se u nekom posve nepoznatm području. Kada je tamo susreo domoroce, nije očekivao da će u njih pronaći bilo kakve tragove civilizacije. Međutim, na svoje veliko iznenađenje, u kolibi poglavice ugledao je šivaći stroj.

Šivanje je vrlo važna djelatnost za čovjeka pa je on morao izumiti šivaći stroj. Pitanje je bilo samo: tko će ga prvi izmisliti? A priča o otkriću šivaćeg stroja prilično je tužna. Prvi takav stroj bio je izum Thomasa Sainta. On je 1790. godine patentirao svoj model, po mnogim svojim odlikama sličan današnjem šivaćem stroju. Uglavnom je trebao služiti za šivanje kože. Ali, taj stroj nikad nije ušao u primjenu i njegov pronalazač nikada od tog svoga izuma nije imao nikakvu materijalnu korist.

Godine 1830. siromašni francuski plemić Bartelemi Thimonnier je izmislio šivaći stroj koji je još više bio nalik današnjem. Takav se šivaći stroj počeo upotrebljavati u Francuskoj, ali je razjarena gomila radnika, u strahu da ne izgubi posao, razbila sve šivaće strojeve i tvornička postrojenja u kojima su se ti strojevi proizvodili. Timonnier je umro u bijedi. U međuvremenu je u New Yorku Walter Hunt izumio gotovo u isto doba šivaći stroj koji je imao krivu iglu s ušicom na jednom kraju. Ta je igla kroz tkaninu provlačila omču od konca koju je odozdo hvatao drugi konac i tako stvarao bodove. Međutim, Hunt nije uspio patentirati svoj izum! I tako je zasluga za izum prvoga šivaćeg stroja što se službeno počela upotrebljavati pripala čovjeku koji se zvao Elias Howe.

Godine 1851. Isaac Singer je patentirao svoj šivaći stroj, pa su se on i Howe sporili oko toga tko ima prvenstvo. Howe je dobio spor. Zbog toga je njemu bio isplaćivan određeni postotak od prodaje svakog tipa šivaćeg stroja koji je tada bio u uporabi. Danas, naravno, postoje tisuće vrsta šivaćih strojeva, pa i posebnih strojeva za šivanje kože, filcanih šešira, jorgana, dugmadi i u mnoge druge svrhe.

POPULARNO

To Top