Izumi

Kako radi barometar?

kako-radi-barometar

Barometar je mjerni instrument koji nam služi mjerenje atmosferskog tlaka, tj. tlaka zraka koji tvori atmosferu.

Barometar je mjerni instrument koji nam služi mjerenje atmosferskog tlaka, tj. tlaka zraka koji tvori atmosferu. Iako se često kaže lagan kao zrak, treba znati da težina atmosfere po četvornome metru Zemljine površine iznosi cijelih 10 000 kilograma. Silu koja djeluje na neku površinu nazivamo tlakom.

Aneroid je najčešći tip ovoga instrumenta, a sastoji se od metalne kutije iz koje je uklonjen zrak. Zrak izvan kutije pritišće tanke zidove kutije, ali metal je dovoljno elastičan pa uvijek teži povratku u prvotni položaj. Kako se mijenja tlak zraka, tako se i poklopac kutije savija i podiže te pomiče kazaljku s kojom je povezan. Kazaljka na ljestvici pokazuje koliko iznosi tlak zraka koji se mjeri milibarima (mb). Tlak zraka mijenja se s promjenom nadmorske visine i vremenskih uvjeta.

Otkrio ga je Evangelista Torricelli. Barometri koje nazivamo altimetrima visinomienma mjere visinu na kojoj lete zrakoplovi, dok se barografi upotrebljavaju u vremenskoj prognozi.Barometar je nezamjenjiv instrument u meteorologiji. Koristan je i u tzv. pučkoj meteorologiji jer se obično smatra da s porastom tlaka zraka slijedi sunčanije vrijeme, a s padom oblačnije.

POPULARNO

To Top