Biologija

Kako se razvija sjeme?

kako-se-sjeme-razvija

Jedan od načina na koji biljka proizvodi drugu biljku svoje vrste je pomoću sjemena.

Jedan od načina na koji biljka proizvodi drugu biljku svoje vrste je pomoću sjemena. Kao što ptice legu jaja da bi na svijet donijele mladunčad, tako biljka stvara sjeme da bi iz njega nikla druga biljka slična njoj.

Cvijet neke biljke se mora oploditi da bi sjeme iz njega poraslo. Kad sjeme potpuno izraste ili sazrije, mora mirovati. Razdoblje mirovanja je različito kod različitih vrsta sjemena. Mnogo sjemenja se ne bi razvilo u biljku kad tijekom zime ne bi mirovalo. Da bi se razvijalo, sjemenu je potrebna vlaga, kisik i toplina. Ako se sjeme u određenom roku ne počne razvijati, ono ugine. Kad se sjeme ostavlja za kasniju uporabu, ono mora ostati suho i biti na određenoj temperaturi. Sjemenje se razlikuje po obliku, veličini, izgledu i boji. Sjeme različitih biljaka se stvara na različite načine.

Postoji, na primjer, sjeme koje u svom središtu nosi sićušnu novu biljku. Oko nje je nagomilana hrana kojom će se mlada biljka hraniti dok ne pusti korijen i lišće i sama ne počne sebi stvarati hranu. Kada je sjeme oplođeno, pa je mirovalo i konačno primilo dovoljno vlage, kisika i topline, počinje se razvijati. To se zove “klijanje”. Do klijanja obično dolazi kad vlaga dospije do sjemena. Kad sjeme upije vodu, ono nabubri. Kad nastanu kemijske promjene, stanice sjemena počnu iznova živjeti, i sićušna mlada biljka u sjemenu počinje rasti. Veći dio sjemena odlazi u biljku koja raste. Sjemeni pokrivač otpadne, i nova biljka postaje sve veća, dok ponovo ne sazri i ne počne sama proizvoditi sjeme.

Sjeme može biti veliko ili malo. Sjeme begonije je tako malo da izgleda poput prašine. Kokosovi orasi su sjeme koje može težiti i do 20 kilograma. Neke biljke imaju samo po desetak sjemenki, dok ih druge, na primjer javor, imaju na tisuće. Sjeme je uobličeno na razne načine kako bi se lakše moglo rasprostirati. Sjeme čička se prikači na krzno životinje i tako prelazi velike udaljenosti. Sjeme koje se zalijepi za blato ostaje na šapama životinja. Sjeme u voću raznose i ljudi i životinje. Neko sjeme ima ,,krila i vjetar ga otpuše, drugo pak pliva na vodi, dok treće biljka-roditelj ,,izbacuje kao iz topa.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh