e-Kako | Homepage
Kako se stvara jaje?

Kako se stvara jaje?

0 Komentara 🕔01.kol. 2011

Možda vam se čini da je jaje nešto vrlo jednostavno, ali njegovo stvaranje je prilično složen proces. Kod ptica se najprije stvara žumanjak jajeta u rasplodnom organu ptice (jaj­niku).

Žumanjak izlazi iz jajnika i ulazi u gornji dio rasplodnog kanala; tu se stvara bjelanjak. Potom proces kreće dalje, u donji dio kanala, gdje se oko žumanjka i bjelanjka stvaraju opne i ljuska. Tada je jaje spremno da se snese!Ljuska jajeta je tvrda, ali prozirna. Dok tekući sadržaj jajeta isparava kroz pore na ljusci, zrak ulazi i opskrbljuje zametak svježim kisikom.

“Zametak” je dio iz kojeg će se razviti mla­dunće. Ljuska je iznutra obložena dvjema opna­ma, koje se na “šotki” (tupljem kraju jajeta) razdvajaju i formiraju zračnu stanicu. U tim opnama se nalazi bjelanjak jajeta. To je hladetinasta masa, bez ukusa i mirisa, koja se uglavnom sastoji od vode. U bjelanjku se nalaze odebljala vlakna, čiji je zadatak da, kao nekakva viseća mreža, drže žumanjak u središtu jajeta i štite ga od udarca.

Žumanjak je okruglo; ono je hrana za zametak, koji leži u sićušnom udubljenju na njegovoj površini. U svježem kokošjem jajetu možete opaziti zametak ako dobro pogledate žumanjake. Međutim, zametak u jajima mnogih drugih ptica je mali, pa se može vidjeti samo pomoću mikro­skopa! Veličina ptičjeg jajeta ne ovisi uvijek o veliči­ni ptice, nego i o količini hrane potrebne zamet­ku za njegov rast; dok ne dođe doba da se izlegnu mladunci.

Ptice koje se izlegu slijepe ili nemoćne nalazile su se u manjim jajima, gdje nije bilo dostatno hrane da se one razviju do stupnja kad se mogu, čim se izlegu, same brinuti o sebi.

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera