Geografija

Kako su nastali Hawaii?

kako-su-nastali-hawaii

Havaji ili Država Hawaii je otočje u Tihom u Oceanu.

Havaji ili Država Hawaii je otočje u Tihom u Oceanu. Havaji, otočje koje je danas u sastavu Sjedinjenih Američkih Država, sastoje se od skupine otoka u Tihom oceanu, udaljenih oko 4.000 kilometara jugozapadno od Kalifornije.

Prema legendama što se pričaju po Havajima, boginja vulkana Pele stvorila je Havajsko otočje. S vremena na vrijeme, kako kaže legenda, boginja Pele vraća se na otoke kako bi razbuktala vatre u kraterima i izazvala nove erupcije.

Havajski otoci su zaista vrhovi velikih vulkana koji su se podigli s oceanskog dna. Tako je, na primjer, otok Hawaii ili kako se još naziva. Veliki otok (Big Island), koji je dva puta veći od svih ostalih Havajskih otoka zajedno, nastao gomilanjem materijala izbačena iz pet vulkana, čije su erupcije pretjecale jedna drugu. Dva od tih pet vulkana još su uvijek aktivni, pa proces izgradnje otoka još uvijek traje.

Jedan od vulkana, Mauna Loa, inače najmasivniji vulkan na Zemlji, ima erupcije svakih nekoliko godina. Godine 1950. njegova erupcija trajala je 23 dana. Čitavo to vrijeme usijana lava sijevala se niz padine vulkana u more. Morska voda je ključala, pa su mnoge ribe uginule. Drugi vulkan – Manua Kea – je ugašen. On je istodobno i najviša planina na Pacifiku. Uzdiže se preko 4.201 metara nad morem, a dno mu leži čak 5000 metara ispod površine mora.

Kad bi se mjerio od podvodne osnove, taj bi vulkan bio najviša planina na svijetu. Na otoku Maui nalazi se vulkan Haleakala. visok oko 3.075 metara. To je najveći mrtvi vulkan na svijetu. Njegov krater ima oko 32 kilometra u obujmu, a dubok je 716 metara.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh