ZNANOST

Kako zmije polažu jaja?

kako-zmije-polazu-jaja

Za nas većinu, zmija je zmija. Znamo, doduše, da među zmijama postoje razlike, ali nam nikako nije jasno koliko su stvarno te razlike.

Za nas većinu, zmija je zmija. Znamo, doduše, da među zmijama postoje razlike, ali nam nikako nije jasno koliko su stvarno te razlike. Zmije su podred unutar razreda gmazova čije je hladno i suho tijelo prekriveno ljuskama.

Različite vrste zmija razmnožavaju se na različite načine. Znademo da postoje mnoge vrste zmija – zvečarke, mokasin-zmije, vodene otrovnice, prugaste zmije otrovnice – koje ne polažu jaja već rađaju žive mlade, neke odjednom čak i po 75 mladih! Poveća skupina zmija polaže jaja, obično na skrivena mjesta, recimo ispod kakve stijene ili u pukotine i rupe. Jaja nikako ne liče na kokošja jer su manja i duža. Postoje, međutim, i vrste zmija čija su jaja veličine kokošjih jaja.

Ljuska zmijskih jaja je prilično čvrsta i kožasta. Broj jaja što ih jedna zmija može položiti je različit. Smatra se da je piton zmija koja polaže najveći broj jaja. Poznato je da je jedan indijski piton odjednom položio 107 jaja. Iz jaja se izlegu mladi pod djelovanjem sunčeve topline ili topline što se stvara raspadom biljnih tvari. Ima slučajeva kad zmija čuva jaja tako što se sklupča oko njih.Budući da neke zmije mogu položiti odjednom i po stotinu jaja, tko se brine o tolikom broju mladunčadi kad se izlegnu? Nitko. Čim se izlegnu, sve mlade zmije su sposobne same se starati o sebi! Zmije otrovnice opasne su čim se izlegu iz jajeta.

POPULARNO

To Top